GLOBALNA RECESIJA

U 2009. snažno usporavanje rasta Kine

25.11.2008 u 15:00

Bionic
Reading

Rast kineskog gospodarstva u 2009. će iznositi tek 7,5 posto, što je najniža stopa u 19 godina, uslijed presušivanja apetita globalnih tržišta za nekada nezaustavljivu izvoznu mašinu te zemlje

To je niže od ranije prognoziranih 9,2 posto i ujedno četvrta najniža stopa rasta koju bi ta zemlja mogla zabilježiti otkad je prije tri desetljeća pokrenula reforme.

Kinesko je gospodarstvo slično usporavanje, na tek 3,8 posto, posljednji put zabilježilo 1990., uslijed izolacije međunarodne zajednice nakon pokolja na Trgu Tienamen u prethodnoj godini.

'Prognoze za svjetsko gospodarstvo znatno su slabije nego prije šest mjeseci', ističe Louis Kujis, viši ekonomist Svjetske banke. 'Povrh toga, došlo je do pojačanog usporavanja i na domaćem kineskom tržištu, i to ponajviše pod utjecajem slabosti u sektoru nekretnina', dodaje.

U 2008. rast kineskog gospodarstva trebao bi iznositi 9,4 posto, ističe nadalje Svjetska banka u netom objavljenom izvješću. Usporedbe radi, u prethodnom je tromjesečnom pregledu prognozirala rast od 9,8 posto u ovoj godini.

To će ujedno biti i prvi pad stope kineskog gospodarskog rasta ispod dvoznamenkaste razine od 2002., a njezina će vrijednost biti i značajno niža od prošlogodišnjih 11,9 posto. Kina već bilježi pad trgovinskog viška u 2008. dok bi 2009., kako procjenjuje WB, mogla ipak biti nešto bolja.

Ukupan uvoz svih gospodarstava svijeta u idućoj će godini oslabiti po prvi puta od 1982., upozorava nadalje WB. 'Doći će do koordinirane recesije u SAD-u, Japanu i Europi, što stvara prilično teško okruženje za zemlje u razvoju', konstatirao je David Dollar, direktor Svjetske banke za Kinu.

Kini je potreban godišnji rast od najmanje osam posto radi stvaranja dovoljnog broja radnih mjesta za milijune novih građana koji godišnje preplave tamošnje tržište rada.

Smanjenje nezaposlenosti ujedno je i ključni cilj 4.000 milijardi juana (590 milijardi dolara) vrijednog paketa fiskalnih poticaja za gospodarstvo koji je vlada već najavila. No, Svjetska banka ističe kako ni to nije dovoljno, te upozorava da će se globalno usporavanje posebno teško odraziti na 800 milijuna stanovnika kineskih ruralnih područja.