RAST UVOZA KOLIKO I POTICAJI

U 2008. drastično povećan uvoz hrane

bozidar pankretic

bozidar pankretic

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zeljko Hajdinjak

U samo godinu dana HSS-ova vođenja poljoprivrede, uvoz hrane narastao je za vrijednost gotovo svih poticaja koje država izdvaja za poljoprivredu

Hrvatska je u 2008. uvezla hrane za 15 milijardi kuna, što je pet milijardi kuna više od iznosa ukupne vrijednosti domaće proizvodnje poljoprivrede i prehrambene industrije, piše Jutarnji list. Uvoz je, unatoč drastičnom povećanju poticaja za poljoprivredu otkako je HSS preuzeo vođenje agrarne politike s ciljem provođenja svog Programa za selo, povećan u 2008. za oko 2,5 milijarde kuna, odnosno 500 milijuna dolara.

Iako je HSS dolaskom na vlast obećao da će svojim programom pokušati potaknuti domaću proizvodnju, ministar poljoprivrede Božidar Pankretić smatra da podaci nisu zabrinjavajući. Čak štoviše, rekao je da se uvoz količinski smanjuje te da bi podaci ove godine trebali biti drugačiji.

'Moramo uzeti u obzir da je cijena hrane na svjetskom tržištu rasla, što je utjecalo na vrijednost uvoza, no ako se analiziraju podaci, vidljivi su drugačiji trendovi od ovoga što pokazuje vrijednost uvoza,' kaže Pankretić.

Dodaje da bi sistemske mjere koje se provode i povećanje kapitalnih ulaganja u budućnosti trebali donijeti okretanje trenda.

Pankretićevu tezu da je u poljoprivredi sve u redu demantiraju domaće mljekare koje su jučer objavile da su u dramatičnoj situaciji jer zbog visokih proizvodnih cijena mlijeka u Hrvatskoj, koje su 20 posto veće od cijene u EU, trpe goleme štete i gomilaju zalihe.

'Samo je lani uvoz konzumnog mlijeka povećan za 30 milijuna litara, što je čak 60 posto više nego godinu ranije, a mliječnih proizvoda 30 posto više', kažu u Croatiastočaru.

Uvoz raste jer se kontinuirano smanjuje domaća proizvodnja, a poticaji koje država daje očito nemaju efekt na proizvodnju, tvrdi Stipan Bilić iz HUP-a, koji je uvjeren da je Hrvatska opasno postala ovisna o uvozu hrane. Poduzeća u Hrvatskoj proizvode hrane za oko pet milijardi kuna, isto toliko i seljaci, a ukupan uvoz nam je stigao na 15 milijardi kuna, što je tragično, kaže BIlić.

Zemlja koja uveze 1,2 milijarde dolara finalnih proizvoda i još sirovina za 700 milijuna dolara nije poljoprivredna zemlja, dodaje Bilić. Kaže da u Europi uvoz hrane maksimalno čini osam posto ukupne vrijednosti tržišta hrane, a u Hrvatskoj je to već stiglo na 40 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi