POGREŠKA ILI ČUDO

Tvrtka iz Bakra potukla uprave Agrokora i Adrisa po visini plaća?!

16.05.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Niti uprava Agrokora, a niti Adrisa lani se nije mogla mjeriti po visini prosječne mjesečne neto plaće s jednom malom građevinskom tvrtkom iz Bakra, imenom Agregat. Njezinih pet zaposlenih u 2012. su u prosjeku zarađivali fantastičnih 72.394 kuna!

Zahvaljujući tome Agregat se našao na vrhu ljestvice poduzeća s najvećim plaćama u prošloj godini. Rang listu je objavio tjednik Lider, izrađenu na osnovi analize poslovanja privatnih poduzeća koju sastavlja Fina.

Nažalost, iza tih nevjerojatnih 72.394 kuna ne krije se priča o uspjehu. Ona je tek bizaran ures poduzeća koje je odavno trebalo biti u stečaju.

Fina: Ako je greška, onda je greška Agregata

Objašnjenje kako je moguće da tvrtka koja se nalazi pred propašću može imati prosječnu mjesečnu neto plaću veću od 70.000 kuna potražili smo i u Fini.

'Tvrtke nam dostavljaju financijska izvješća u kojima navode i masu neto plaća. Kad tu brojku podijelimo s brojem zaposlenih, dođe se do prosječne mjesečne neto plaće. Ako je došlo do pogreške, onda je za to odgovorna tvrtka jer financijska izvješća potpisuje i ovjerava za to ovlaštena osoba. Ako nešto nije u redu, zbog toga bi mogli imati i problema s Poreznom upravom', rečeno nam je u Fini.

Račun Agregata blokiran je više od dvije godine, a tvrtka ima porezni dug od 15,6 milijuna kuna.

Sve do lani Agregat je 'tukao' višemilijunske gubitke da bi u 2012. zabilježio dobit od 39,6 milijuna kuna. U plusu su poslovali zahvaljujući prodaji nekretnine na Svilnom neposredno uz autocestu Rijeka – Zagreb za 8,6 milijuna eura u travnju prošle godine.

Vlasnik i direktor Agregata Mirko Simčić tada je najavio da će tim novcem namiriti potraživanja Hypo banci i Poreznoj upravi. Međutim račun tvrtke je prema podacima servisa Poslovna Hrvatska i dalje blokiran, dug prema državi nije isplaćen, a jedino 'pozitivno' što se dogodilo, ako je vjerovati Fini, porast je plaća za čak 12,6 puta (u 2011. plaća je bila 5.700 kuna)!

U vlasništvu Simčića je i firma Agregat gradnja s 32 zaposlenih. I njezin je račun blokiran preko dvije godine, a državi za poreze i doprinose duguje 6,8 milijuna kuna.

Protiv Simčića i Agregat gradnje lani je policija podnijela kaznenu prijavu. Utvrđeno je da je od srpnja 2008. do svibnja 2011. godine, u vrijeme neprekidne blokade računa, izbjegavao plaćanje poreza i doprinosa. U isto vrijeme je sva druga plaćanja radio zaobilaznim putem preko drugih tvrtki u svom vlasništvu.

Simčić je u travnju ove godine podnio zahtjev za pokretanje predstečajne nagodbe nad Agregat gradnjom zbog duga od 12 milijuna kuna. Ali kako nije predao svu potrebnu dokumentaciju, zahtjev je odbijen i tvrtka je pred stečajem s likvidacijom.

Kad smo ga nazvali i obavijestili da je njegova tvrtka Agregat, prema podacima Fine, lani potukla neke od najvećih domaćih kompanija po visini plaće, Simčić je ostao zatečen.

'Nemoguće, to je neka pogreška... totalna... Agregat je u blokadi već sedam godina. To je nešto drugo posrijedi. Ja kao direktor imam plaću od 6.000 kuna', rekao je Simčić.

Porezni dug je, tvrdi, podmirio nakon prodaje nekretnine, ali još uvijek nije obrisan jer ne želi platiti taksu državi od 60.000 kuna za brisanje.

Na pitanje zbog čega mu je još uvijek blokiran račun, objasnio je da nije uspio riješiti sve s Hypo bankom. 'Potražuju još nekih 100 tisuća eura, ali i to ćemo riješiti prodajom druge nekretnine i kreditom', rekao je Simčić, još jednom se čudeći otkud Fini podatak o plaći od 72.394 kune.

TOP 5 poduzeća po plaćama (podaci Fine):

1. Agregat d.o.o., Bakar, 72.394 kune
2. Adris grupa d.d., Rovinj, 60.408 kuna
3. Oracle Hrvatska d.o.o., Zagreb, 36.945 kuna
4. Procter&Gamble d.o.o., Zagreb, 28.037 kuna
5. Mazda Motor Croatia d.o.o., Zagreb, 27.907 kuna