UNOSNI POSLOVI

Tvrtka iz afere Cijepise lani je radila i s HZZO-om za više od milijun kuna

17.04.2021 u 21:18

Bionic
Reading

Tvrtka Cuspis d.o.o. Vinka Kojundžića lani je, osim s Ministarstvom zdravstva, poslovala i s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, i to opet u suradnji s tvrtkom IN2. Kao zajednica ponuditelja sklopili su s HZZO-om 2020. godine dva ugovora, što je vidljivo na stranicama HZZO-a.

Jedan je bio za nabavu usluga nadogradnje i odražavanja sustava eRačuna, a drugi se odnosi na nabavu usluge održavanja sustava eNovorođenče.

Vrijednost prvog posla s PDV-om iznosi 873,7 tisuća kuna, a drugog 262,5 tisuće kuna. Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić potvrdio nam je da su potpisali dva ugovora. Ističe da je projekt eNovorođenče inicijalno pokrenulo Ministarstvo uprave te da su se oni s njima morali povezati u segmentu isplate naknada, piše Jutarnji list.

Sve preko natječaja

- Takvih se poslova dosta ugovori, tih programa ima izuzetno puno, osobno nisam u tom području stručan, pa se pouzdam u ljude čiji je to posao. Zato postoje stručne službe, a i postupak javne nabave, te uostalom odluka o odabiru ide na upravno vijeće, nitko od nas ne odlučuje samostalno o odabiru ponuđača - kaže ravnatelj Vukelić.

Na pitanje poznaje li poduzetnika Kojundžića te jesu li u prijateljskim odnosima, odgovorio je:

- Znam tko je, poznajem ga, ali nismo prijatelji. Ti ljudi kod nas dolaze, odlaze, javljaju se na natječaje, svi smo mi u poslovnoj suradnji, ali sve je što se HZZO-a tiče transparentno i javno, pa i objavljeno na našim internetskim stranicama, a posao je dodijeljen putem javnog natječaja na koji se svatko može javiti - kaže ravnatelj Vukelić.

Tvrtka Cuspis, inače, po javno dostupnim podacima iz državne riznice koji sežu do 2013. godine, od Ministarstva zdravstva do 2018. godine nije dobila ni kune. A od tada do današnjeg dana oko 13,6 milijuna kuna.

Podsjetimo da se HZZO jednom našao na meti istražitelja zbog poslovanja s Vinkom Kojundžićem kojeg se tada povezivalo s ravnateljem HZZO-a Većeslavom Bergmanom. Bergman danas ne želi komentirati ni Kojundžića, a ni tu aferu iz 2009. godine za koju neki kažu da je, među ostalim, i posljedica sukoba između Kojundžića i njegova bivšeg poslovnog partnera s čijom tvrtkom je Bergman tada raskinuo ugovor te mu naplatio bankovnu garanciju, a rezultat su bile međusobne tužbe.

Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je na pitanje novinara o tome da USKOK provodi izvide nad ugovorima između Ministarstva i tvrtki Cuspis te IN2, kazao da mu je to poznato, dapače, dao je do znanja da službe provjeravaju neke prije sklopljene ugovore.

Neslužbeno smo doznali da je to točno te da oni provode izvide još od siječnja ove godine. Također je pokušao objasniti situaciju od dan prije kad su se tvrtke IN2 i Ericsson Nikola Tesla ogradile od izrade platforme Cijepise.zdravlje.hr.

Ministrova kritika

- Tvrtka koja se jučer oglasila je rekla da još nije sudjelovala, ali je od početka u razgovorima. Dakle nije sudjelovala, ali hoće - rekao je ministar Beroš koji je, neslužbeno doznajemo, sa svim predstavnicima navedenih tvrtki prekjučer održao sastanak na kojem je bio vidno nezadovoljan time što su se te dvije kompanije ogradile od spomenutog posla.

Tvrtka Cuspis se na te natječaje uglavnom javlja u suradnji s tvrtkom IN2, a pregledom javnih nabava vidljivo je da nerijetko na tim natječajima budu jedini ponuđači. Ministarstvo je, podsjetimo, prekjučer konačno objavilo iznos isplaćen tvrtki Cuspis, i to 600.000 kuna. Ministarstvo je tada navelo da je stavka od 196.000 kuna koju spominju mediji dosad jedina realizirana i plaćena.

Odnosi se, kažu, na web stranicu cijepise.zdravlje.hr i uključuje dizajn weba, izradu javnih stranica, integraciju s bazom osiguranika HZZO-a i integraciju za preuzimanje statusa cijepljenja građana.