FINANCIJSKA POMOĆ EU-A

Turskom hanu na Vranskom jezeru stara namjena

27.09.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Najvažniji primjer otomanske graditeljske baštine u Dalmaciji, han Jusufa Maškovića u Vrani, Ministarstvo kulture od propadanja zaštitit će prenamjenom u manji hotel. U blizini Parka prirode Vransko jezero, odredišta promatrača ptica, uredit će se i trgovina lokalnih proizvoda i informativni uredi. Radovi završavaju do kraja 2013. godine, a u okviru europskog IPA programa pretpristupne pomoći odobreno je 2,5 milijuna eura, oko 17,5 milijuna kuna

Arheološki parkovi u Sisku i obnova palače u Cresu

Han u Vrani jedan je od tri lokaliteta za koje je izrađena procjena tehničkog stanja i financijskih potreba, studiju izvodljivosti i poslovni plan. Druga dva su rimski grad Siscia u Sisku i Palača Moise u Cresu. Projekt u Sisku predviđa zaštitu arheoloških nalaza od propadanja i uništavanja gradnjom zgrada i infrastrukture i izgradnju arheoloških parkova, što će koštati 2,5 milijuna eura. Za sisački projekt trenutno se traže donatori, kao i za cresku palaču Moise, za čiju obnovu treba 5,2 milijuna eura. U Palači Moise trebao bi osvanuti restauratorski i konzervatorski obrazovni centar s učionicama, radionicama, izložbenim prostorom, spavaonicom i blagovaonicom te prostor za gradski povijesni arhiv.

Lokalitete za obnovu odabrali su stručnjaci iz Europske unije i ministarstva, a proračuni projekata procijenjeni su poslovnim planovima. Ministar kulture Božo Biškupić za projekte je dobio potporu i ovog vikenda u Skoplju na ministarskoj konferenciji Vijeća Europe o kulturnoj baštini.



Han star 365 godina

Turski hram u Vrani je karavan-saraj izgrađen između 1644. i 1645. godine, a prenamjena u hotel vratit će mu srednjovjekovnu funkciju. Sastoji se od rezidencijalne dvokatne građevine s dva povezana dvorišta zatvorena zidinama s pomoćnim zgradama, stajama i skladištima.

'Ostavljen nedovršen i napušten, čitav je kompleks bio izložen raznoraznim klimatskim uvjetima, nekontroliranom rastu vegetacije i neodgovarajućem korištenju, što je sve pridonijelo ozbiljnom propadanju. Arhitektonski je značajna zbog rijetkosti, veličine, oblika, tehnika gradnje i velikih, fino isklesanih kamenih blokova, arhitektonskih dekoracija i smještaja u krajobrazu. Glavna rezidencijalna dvokatna građevina smještena je na sjevernoj strani kod ulaza u Han. Nasuprot ulazu nalazi se otvoreni paviljon s četiri šiljata luka i fontanom, šedrvan', navode razloge obnove u Ministarstvu kulture.

Uklapanje antičke prošlosti u suvremeni Sisak

Rimljani su Sisciju izgradili na 40 hektara unutar gradskih zidina, a obzirom na to da je u cijelosti locirana ispod grada iz 18. i 19. stoljeća, arheološkom lokalitetu trajno prijeti uništavanje zbog izgradnje ili obnove građevina i infrastrukture u gornjem sloju. Ostaci sadrže monumentalnu žitnicu, patricijsku urbanu vilu s freskama i mozaicima, pristanište i dijelove urbane infrastrukture uključujući odvodne kanale i kanalizacijski sustav.

Projektom ministarstva stvorit će se arheološki parkovi u praznim zonama i informativni centar za posjetitelje u suvremenoj bivšoj industrijskoj građevini. 'Cilj je oživljavanje antike kao integralnog dijela suvremene urbane realnosti i može se smatrati egzemplarnim modelom koji nudi više poslovnih prilika i omogućuje prekograničnu suradnju sa Slovenijom, Mađarskom, Austrijom i Srbijom koje upravljaju sličnim rimskim lokalitetima', kažu u ministarstvu.

Bez obnove, palača Moise će se urušiti

Obnova palače Moise na Cresu najskuplji je od tri projekta. Radi se o monumentalnoj palači iz 15. stoljeća, koja je služila kao rezidencija kasnije dobila barokne karakteristike. Najveća je patricijska građevina na Cresu i dominira južnim dijelom grada gdje se veličinom ističe među manjim kućama. Unutrašnjost je devastirana, ali mogu se raspoznati ostaci oslikanih zidova koji bi se mogli obnoviti kao i originalni tlocrt.

Renesansni stil palače još uvijek se prepoznaje u obliku kamenih okvira vrata i prozora te obiteljskom grbu koji su izradili lokalni obrtnici. Već nekoliko desetljeća građevina propada, a njezin je konstrukcijski sustav ugrožen neodgovarajućom namjenom i brojnim građevinskim zahvatima, pa joj prijeti djelomično urušavanje.