prodana tvrtka

Turski div Havaş preuzeo sve zemaljske usluge u zagrebačkoj zračnoj luci

14.02.2022 u 09:07

Bionic
Reading

Turska kompanija specijalizirana za prihvat putnika, tereta i zrakoplova (eng. ground handling) Havaş, postala je vlasnik tvrtke MZLZ - Zemaljske usluge d.o.o., kompanije koja je do sada obavljala posao zemaljskih usluga u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb.

10. veljače ove godine turska kompanija specijalizirana za zemaljske usluge postala je vlasnik tvrtke MZLZ Zemaljske usluge d.o.o., kompanije koja je do sada obavljala sve poslove vezane uz prihvat i otpremu putnika, tereta i zrakoplova u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Time je zagrebačka zračna luka postala 31. u kojoj poslove zemaljske usluge obavlja Havaş. Uz zračne luke u Turskoj, Havaş upravlja prihvatom i otpremom u Rigi, a od 10. veljače i u Zagrebu, javlja Croatian Aviation.

Generalni menadžer Havaşa, Mete Erna, izjavio je : "Kontinuirano se fokusiramo na razvoj operacija kroz inovacije, trudeći se pritom pružiti maksimalno kvalitetnu uslugu našim partnerima, avioprijevoznicima. Otprilike 30 avioprijevoznika redovno prometuje prema Zagrebu, a radi se o glavnoj zračnoj luci Hrvatske, globalno poznate turističke zemlje. Preuzimanjem usluga prihvata i otpreme u zagrebačkoj zračnoj luci povećat ćemo kvalitetu usluge te nastaviti ulagati u zemaljske usluge, na korist putnika i avioprijevoznika u Zagrebu."

Havaş će uslugu prihvata i otpreme putnika, tereta i pošte u Zagrebu pružati s otprilike 500 zaposlenika te uz potporu 176 motornih vozila. Zagrebačka zračna luka ima ISAGO certifikat izdan od strane IATA-e (Air Transport Association).

U 2019. godini, Zagreb je imao 3,45 milijuna putnika te 45.000 letova, te oko 13.000 tona tereta. Zbog utjecaja globalne pandemije putnički je promet u 2021. godini bio na 41 posto prometa iz rekordne 2019. godine. Konzorcij TAV Airports i ADP grupe ima pravo upravljanja zagrebačkom zračnom lukom do 2042. godine.