značajan rizik

Tržišta uzdrmao strah zbog kolapsa banke Silicon Valley, pale cijene nafte

13.03.2023 u 16:59

Bionic
Reading

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolara zbog kolapsa američke Silicon Valley Bank koji je potaknuo strah od nove financijske krize

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 2,03 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 80,75 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovao po 2,11 dolara nižoj cijeni, od 74,57 dolara.

Tržišta je na početku tjedna uzdrmao strah da će propast američke banke Silicon Valley izazvati domino efekt u financijskom sektoru i izazvati novu krizu. Američke vlasti poduzele su u nedjelju niz mjera kako bi poduprle povjerenje u bankarski sektor.

Slom SVB-a izazvao je na kraju prošlog tjedna val rasprodaja na američkim tržištima, a reagirala su i europska tržišta, pa je indeks europskih banaka STOXX u petak potonuo za 3,8 posto, a u ponedjeljak za 5,7 posto. "Odnos ulagača prema tim sektorima kratkoročno će biti narušen. Kriza signalizira kontinuirane značajne rizike na financijskim tržištima", konstatira Daniel Casali iz Evelyn Partnersa.

"Kamatne stope značajno su podignute u kratkom razdoblju, izloživši slabe točke u cijelom globalnom financijskom sustavu", dodao je Casali.

Pad cijena nafte ublažio je tijekom dana slabiji dolar, koji je podupro potražnju kupaca s drugim valutama. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izvješću objavila da je u petak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1,33 dolar, na 80,72 dolara.