pad prodaje

Trgovac kod kojeg Hrvati hrle po jeftinu robu zatvara sve više trgovina

25.04.2023 u 16:01

Bionic
Reading

Popularni trgovački lanac Primark ove godine će u Njemačkoj zatvoriti više trgovina, zbog sve manje profitabilnosti

Irski trgovački lanac brze mode, vrlo popularan među ljudima iz naše regije, uslijed pada prodaje zatvorio je više trgovina u Europi. U Njemačkoj su zatvorene već dvije, a planiraju zatvoriti još četiri zbog čega će 420 ljudi ostati bez posla.

Iz Primarka kažu kako planiraju optimizirati poslovanje u Njemačkoj te ga tako ponovno žele učiniti profitabilnim. Navodno je lanac previše zastupljen u nekim regijama, a zbog neprofitabilnosti u Njemačkoj morali su poduzeti neke mjere i zatvoriti dodatne četiri poslovnice. Tako pod ključ idu trgovine u Gelsenkirchenu, Krefeldu, Kaiserslauternu i u Frankfurtu, piše Tagesschau.

'Profitabilnost mora biti zajamčena kako bi se ostala radna mjesta dugoročno mogla održati', rekli su iz Uprave Primarka. Zbog ekspanzije posljednjih nekoliko godina prosječna veličina poslovnica u Njemačkoj je znatno veća nego u drugim zemljama, zbog čega će tvrtka sada igrati i na kartu redukcije veličine svojih trgovina.

Pored toga Primark želi testirati i nove koncepte. Trgovine će biti manje i više orijentirane na 'lokalne potrebe kupaca'.

Primark trenutačno ima 4500 zaposlenika i 30 trgovina u Njemačkoj. Lanac je u vlasništvu koncerna Associated British Food. Grupacija je navela kako je jedan od najvećih uzroka pada profita činjenica da povećane troškove nisu prebacili samo na kupce. Operativna dobit tako je pala za tri posto na 684 milijuna funti.