STUDENTSKI KREDITI

Trebate kredit za školovanje? Pogledajte što nude banke

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 08.09.2021 16:41
  • Objavljeno 08.09.2021 u 16:41
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Tom Wang / Alamy / Alamy / Profimedia

Upisali ste fakultet i nemate dovoljno novca za pokrivanje školarine? Jedno od rješenja je studentski kredit. Istražili smo što studentima nude vodeće banke i kako možete najpovoljnije zatvoriti financijsku konstrukciju za školovanje

Studentskim kreditom možete financirati školarinu i troškove života za vrijeme studija. Ako nemate stalne prihode, banka će tražiti da vam roditelj ili netko drugi s odgovarajućom kreditnom sposobnošću bude sudužnik. U slučaju većih iznosa potrebna su dodatna osiguranja - jamci, police životnog osiguranja ili hipoteka na nekretnini.

Krediti za plaćanje školarine obično se isplaćuju jednokratno, a krediti za pokrivanje troškova studija u mjesečnim obrocima tijekom studiranja.

Otplata nakon diplome

U pravilu, glavnica kredita otplaćuje se nakon diplome, a tijekom studiranja plaćaju se samo kamate. Pritom je moguće plaćati kamate iz sredstava kredita, a krajnji rok za početak otplate glavnice je šest godina.

U slučaju prekida studija kredit se mora odmah početi otplaćivati. Ako pak uspješno okončate studij, od banke možete dobiti odgodu otplate do godinu dana, što vam omogućuje predah do pronalaska posla.

Kredit se otplaćuje u mjesečnim ratama, a visina rate ovisi o veličini kredita i roku otplate.

EKS od 3,49 do 5,95 posto

  • +4
  • +1

Kune

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Kredite prilagođene studentima u svojoj ponudi ima nekoliko većih hrvatskih banaka. Uvjeti su prilično izjednačeni, a efektivne kamatne stope variraju od 3,49 posto do 5,95 posto.

U Zagrebačkoj banci možete dobiti kredit u kunama ili eurima za školarinu u iznosu do 150.000 kuna (20.000 eura) i kredit za financiranje troškova života od 500 do 5000 kuna (od 70 do 700 eura) mjesečno, uz rok otplate od 13 do 84 mjeseca.

  • +4
  • +1

Studenti kao saborski zastupnici

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Kredit se odobrava uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto i uz prateći trošak za obradu zahtjeva od jedan posto iznosa kredita (najviše 400 kuna). U Zabi napominju da prilikom određivanja kreditne sposobnosti studenata primjenjuju povoljnije kriterije od uobičajenih.

Privredna banka Zagreb nudi dvije vrste studentskih kredita: Educa i Erasmus plus. Educa krediti namijenjeni su za plaćanje školarine privatnog studija, kao i za troškove studiranja u zemlji i inozemstvu. Odobravaju se do iznosa od 40.000 eura (300.000 kuna), pri čemu za iznos do 15.000 eura (120.000 kuna) nisu potrebni dodatni instrumenti osiguranja. Kamatna stopa je 3,46 posto (EKS 3,49 posto), a rok otplate od jedne do 10 godina.

Erasmus plus krediti namijenjeni su studentima koji studiraju na inozemnim fakultetima uključenima u Program ERASMUS+. Odobravaju se do iznosa od 133.000 kuna na rok otplate od šest godina, uz kamatnu stopu od 3,56 posto (EKS 3,62 posto).

Privredna banka Zagreb ima najpovoljnije kamatne stope

Privredna banka Zagreb ima najpovoljnije kamatne stope

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska poštanska banka nudi kredite do 20.000 eura na rok otplate do osam godina uz promjenljivu kamatnu stopu od 4,65 posto (EKS 4,96 posto - 5,95 posto).

U Erste banci možete dobiti kredit za financiranje troškova školarine i školovanja te stručnih edukacija i tečajeva do 300.000 kuna. Kod financiranja troškova školarine i školovanja do 50 posto iznosa kredita može se koristiti nenamjenski. Kredit se odobrava uz fiksnu kamatnu stopu od 4,19 posto (EKS 4,69 posto) na rok otplate do 10 godina.

OTP banka u ponudi ima kredite u eurima ili kunama u rasponu od 10.000 do 20.000 eura (u protuvrijednosti u kunama), uz promjenljivu kamatnu stopu od 3,57 posto (EKS 3,63 posto). Rok otplate je od jedne do sedam godina, a kredite se može koristiti u omjeru 60:40, pri čemu se 60 posto isplaćuje na račun obrazovne institucije, a najviše 40 posto na studentski tekući račun.

Provjerite i druge opcije financiranja

Prije odluke o uzimanju bankarskog kredita nije naodmet provjeriti ostale mogućnosti financiranja studija. Raspitajte se o mogućnosti dobivanja stipendije, a korisne informacije možete pronaći ovdje.

Također, ispitajte imate li pravo na financijske potpore koje pružaju gradovi, županije i fakulteti za pokrivanje troškova studija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!