SINDIKALNI PRIJEDLOG REBALANSA

'Treba ukinuti drugi mirovinski stup!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.08.2010 13:42
  • Objavljeno 17.08.2010 u 13:40
damir jakuš

damir jakuš

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) predlaže ukidanje drugog mirovinskog stupa čime bi se proračunski rashodi smanjili za pet milijardi kuna godišnje, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik URSH-a Damir Jakuš

Čelnik URSH-a kaže da njegovo osobno iskustvo pokazuje da bi financijski puno bolje prošao da je sredstva namijenjena drugom mirovinskom stupu oročavao u banci i ubirao kamatu.

Stoga je, kaže, drugi mirovinski stup "obična laž i prijevara, a uz to ga čeka propast" te predlaže da obvezni mirovinski fondovi postanu dobrovoljni.

Umjesto uštedom na plaćama, mirovinama i poticajima, ukidanjem drugog mirovinskog stupa država bi uštedjela 5 milijardi kuna godišnje, a samo do kraja ove godine 1,6 milijardi i time spasila proračun, tvrdi Jakuš.

Po njegovim riječima, mirovinski fond u prvom stupu u potpunosti se pokriva uplatama iz doprinosa, a iz proračuna se plaća samo za one koji nisu zaradili svoje mirovine.

Čelnik URSH-a pita se zašto Vlada prijedlogom mirovinske reforme kažnjava one koji pune mirovinski fond, zašto kažnjava radnike prilikom prijevremenog odlaska u mirovinu.

"Netko vas otjera i čeka vas penalizacija. Zašto ne bismo penalizirali poslodavce koji otpuštaju starije radnike, tako da za njih plaćaju doprinose i polovicu plaće pri čemu bi se država odrekla poreza", pita Jakuš.

Pored toga, predlaže da se visina mirovine veže isključivo uz prosječnu plaću, a najviše mirovine mogle bi biti najviše dvije prosječne plaće.

U osvrtu na vladin prijedlog izmjena stečajnog zakona koji je poslan u saborsku proceduru, Jakuš je kritizirao olakšavanje praktične likvidacije kroz stečaj oko 20 tisuća poduzeća.

Njihova dugovanja mjere se u milijardama kuna, a dobar dio odnosi se na dugovanja prema radnicima koji, kaže Jakuš, vjerojatno neće moći naplatiti svoja potraživanja.

Predlaže da se zakonom stečaj prvenstveno tretira kao mogućnost nastavka rada poduzeća, a da se neisplata plaća radnicima odredi kao kazneno djelo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi