u mreži prvog

Traži se odlučna državna intervencija: 'Tržište više ne može biti toliko slobodno, ne mogu svi dizati cijene kako hoće'

02.02.2022 u 08:46

Bionic
Reading

Više cijena hrane, goriva i energenata najavile su val poskupljenja od kojeg strahuju svi: Umirovljenici, radnici, poduzetnici, obrtnici, poljoprivrednici. Može li se zaustaviti spirala poskupljenja? Postoji li strah od hiperinflacije? Koje se mjere očekuju od Vlade? Na ta pitanja u emisiji 'U mreži Prvog' odgovarali su predstavnici radnika, obrtnika i poslodavaca: Mladen Novosel, predsjednik SSSH, Dragutin Ranogajec, predsjednik HOK-a, i Damir Zorić, glavni direktor HUP-a

'Teško je reći što se može sada učiniti. U listopadu su naglo počele rasti cijene naftnih derivata, tada se samo privremeno zamrznula cijena nafte. Upozoravali smo da će to izazvati lančanu reakciju, to je vidljivo sada, na početku veljače', rekao je Novosel. Sve cijene, dodao je, naglo su počele rasti. Postavlja pitanje je li ovo kritičan trenutak, objašnjavajući da, kada god rastu cijene naftnih derivata, sve cijene lančano rastu.

'Svi možemo tražiti od države, kao regulatora, koja dozvoljava slobodno tržište, da u ovom trenutku to tržište ne može biti toliko slobodno i ne mogu svi samo tako dizati cijene bez ikakvih kontrola, a da istovremeno država ne intervenira ili na kontrolni način ili sa svim pomoćima koje ima na raspolaganju', rekao je za HRT.

Nakon korone i lockdowna ovo je novi udar na radna mjesta. Neki obrtnici najavljuju zatvaranje i otpuštanje radnika. Ranogajec je rekao da se ovo poskupljenje i problemi koji su krenuli s koronom samo nadovezuju jedan na drugi.

'Moji kolegice i kolege morat će donijeti odluku o ekonomskoj isplativosti cijele ove priče. Je li bolje privremeno zatvoriti, dogovoriti s radnicima kako će to riješiti ili će neki morati zatvoriti', rekao je.

'Iznosi koji dolaze su šokantni, nepredvidivi, nejasni. Nitko nije mislio ni očekivao da energenti neće poskupjeti, znalo se da će doći do toga, ali nema nikakvih obavijesti, nema nikakvih izračuna, a vrlo je upitno, u pravnom smislu, kako se to sve odvija', rekao je Zorić. Posljedice će biti, kaže, te da mnoge tvrtke razmišljaju kako apsorbirati ovaj udar i spasiti se.

'Mislim da u cijeloj ovoj priči ima posla i za regulatorna tijela', istaknuo je Zorić. 'Treba preživjeti sada i danas. Neke firme su dramatično ugrožene, stanje je dramatično ozbiljno. Trebamo energičan, jasan odgovor s mjerodavnog mjesta', dodao je. Naglasio je da država jedina ima instrumente, odgovornost i ono što može treba napraviti što prije.

Novosel je govorio o lancu ugroženih, rekavši da su u svakoj krizi na kraju lanca građani. Što se tiče strukture cijene plina, rekao je da je činjenica da je Vlada u 2020. 'uskočila' sa subvencijama, a to će morati učiniti i sada. 'Do 1. travnja građani su zaštićeni što se tiče njihove cijene plina. Istovremeno, oni su ugroženi svim poskupljenjima, svi to osjete', dodao je.

Naglasio je da socijalni paket sam po sebi nije dovoljan, morat će rasti i plaće, kako god. Morat će se, smatra, ići s određenim intervencijama, subvencijama, kao što su bile i za vrijeme covid krize. Izlaz su, u suprotnom, izlazak na ulice, prosvjedi i demonstracije. Svi bi voljeli da do toga ne dođe, ali sindikati će to prvi omogućiti građanima.