KRAJ AGONIJE?

Travanj pozitivan za investicijske fondove

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 05.05.2009 10:38
  • Objavljeno 05.05.2009 u 09:41
Kristalna kugla novac euri bogatstvo pohlepa

Kristalna kugla novac euri bogatstvo pohlepa

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Nakon dugotrajne agonije, travanj je konačno donio značajniji rast pronosa dioničkih i mješovitih fondova. Od oporavka globalnih burzi najviše su profitirali fondovi usmjereni na rastuća tržišta Azije i Južne Amerike

Imovina otvorenih investicijskih fondova stabilizirala se, pri čemu dionički i mješoviti fondovi i dalje bilježe blagi pad, dok je primjetan rast kapitala novčanih fondova. Problemi s niskom likvidnošću domaćeg dioničkog tržišta natjerali su fond menadžere da smanje izloženost u domaćim dionicama, a povećaju ulaganja na razvijenim vanjskim tržištima.

Velika većina dioničkih fondova u travnju je ostvarila pozitivne prinose. Najuspješniji je bio fond Prospectus WorldWide s mjesečnim prinosom od 16,29 posto. Mjesečni prinos iznad 15 posto ostvarili su i fondovi Alfa Emerging i MP BRIC, a dvoznamenkasti postotni rast postiglo je još 12 dioničkih fondova.

Promatrajući prinose od početka godine, većina dioničkih fondova još uvijek je u minusu. Najuspješniji je MP BRIC s prinosom od 23,08 posto, a najveći gubitnik je KD Victoria s minusom od 27,54 posto. Najveći dionički fondovi (PBZ Equity, Raiffeisen Central Europe, ZB Aktiv i Erste Adriatic Equity) i dalje su u negativnom području.

Pozitivan pomak u travnju napravila je i većina mješovitih fondova. Najveći rast prinosa (+9,62 posto) zabilježio je OTP uravnoteženi, a najviše je potonuo fond InterInvest Balanced. U 2009. većina mješovitih fondova još uvijek je u negativnom području. U minimalnom plusu je samo Ilirika JIE Balanced, a na začelju je InterInvest Balanced s minusom od 25,55 posto.

Travanj je bio uspješan i za obvezničke fondove. Od 13 fondova, čak 10 je ostvarilo pozitivan prinos. Najbolju izvedbu imao je Erste Bond čiji prinos je ojačao za 1,58 posto, a najslabiji rezultat (-1,23 posto) ostvario je ST Bond. U 2009. najuspješniji je Capital One s prinosom od 4,28 posto.

Novčani fondovi i dalje bilježe natprosječne prinose u svojoj kategoriji rizika. Pritom visokim prinosima prednjače kunski novčani fondovi (ZB Plus, Raiffeisen Cash, ICF Money Market), dok novčani fondovi čiji su udjeli nominirani u euru i dolaru bilježe znatno niže prinose.

Detaljne podatke o prinosima investicijskih fondova pogledajte na www.hrportfolio.com

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi