izvijestio aztn

TP-u Varaždin zbog nepoštenih trgovačkih praksi kazna od 30.000 eura

18.04.2024 u 12:12

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), kaznio TP Varaždin s 30.000 eura, izvijestili su u četvrtak iz te regulatorne agencije.

AZTN je pokrenuo upravni postupak po službenoj dužnosti protiv kupca TP Varaždin, radi utvrđivanja je li taj trgovac iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametao nepoštenu trgovačku praksu svojim dobavljačima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, navodi se u objavi na internetskim stranicama Agencije.

Nakon provedenog upravnog postupka, AZTN je utvrdio da je TP Varaždin iskoristio značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštene trgovačke prakse u smislu ZNTP-a trima dobavljačima.

Utvrđeno je, naime, da je TP Varaždin u razdoblju od 4. studenoga 2021. do 15. prosinca 2022. godine plaćao dobavljačima u rokovima dužim od 60 dana od datuma zaprimanja računa za poljoprivredne i prehrambene proizvode koji se ne smatraju pokvarljivim u smislu zakona, odnosno dužem od 30 dana od datuma zaprimanja računa za pokvarljive poljoprivredne i prehrambene proizvode koji su predmet isporuke.

AZTN je novčanu kaznu utvrdio uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti.

AZTN smatra da je s ovako izrečenom novčanom kaznom ostvaren cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od povreda ZNTP-a, ne samo u odnosu na TP Varaždin već i u odnosu na ostale adresate ZNTP-a.