SEVER UPOZORAVA:

'Tonemo i dalje, samo sporije'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 10.08.2010 12:11
  • Objavljeno 10.08.2010 u 11:42
krešimir sever

krešimir sever

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Nema nikakvih naznaka, smatraju u Nezavisnim hrvatskim sindikatima (NHS), da će Hrvatska tako skoro izaći iz krize. Potrošnja građana i dalje pada, nezaposlenost će najesen nastaviti rasti, a Vlada nije uspjela riješiti problem nelikvidnosti

'Tonemo i dalje, samo nešto sporije: promet u maloprodaji je u konstantnom minusu, a građevinski sektor, koji bi prvi reagirao na oporavak, na rubu je urušavanja. Uglavnom, slika Hrvatske najesen je nimalo ružičasta', ustvrdio je Krešimir Sever predsjednik NHS-a, na današnjoj konferenciji za novinare.

Zbog toga je, naglasio je on, izuzetno važno da Vlada spriječi najavljeni rast cijena prehrambenih proizvoda, energenata i komunalija, što bi dodatno otežalo ionako sve teži život građana.

'To je ključ za stabilnost! Vlada ne smije prati ruke, već preuzeti inicijativu, inače nam prijeti sunovrat', istaknuo je sindikalni čelnik.

Sve najave pekara da bi zbog rasta cijena pšenice trebao poskupjeti kruh padaju u vodu, smatra Sever, jer za to ne postoji nijedan argument.

Prije dvije godine cijena kilograma pšenice bila je 1,50 kuna, a polubijeli kruh se prodavao za 5,99 kuna. Prošle godine seljaci su prodavali pšenicu za 0,83 kune, ali cijena kruha nije pala, već je ostala ista. Zbog toga, naglašavaju u NHS-u, nema razloga da kruh poskupljuje sada kada je cijena pšenice 1,20 kuna.

'Od jednog kilograma brašna koji kupuju za manje od dvije kune, pekari naprave dva kruha i prodaju za 12 kuna. Kad tu još dodamo slance, peciva i ostale proizvode, jasno je da imaju dovoljno rezerve da se cijene ne dižu', rekao je Sever.

Čelnik NHS-a pozvao je Vladu da budno motri na pšenicu da se ne bi ponovila situacija kad se pšenica iz državnih rezervi prodavala jer su cijene na stranim burzama bile visoke, da bi se kasnije ispostavilo da je nema dovoljno za domaće potrebe.

Sever je uputio upozorenje uvoznicima i trgovcima da građani dobro znaju koliko zarađuju na visokim maržama te da ne podižu cijene prehrambenih proizvoda jer će ostati bez kupaca

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi