SAMODOL U AKCIJI

Todorić za Belje mora ponuditi 800 mil. kuna

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.10.2011 20:30
  • Objavljeno 06.10.2011 u 16:13
ivica todorić

ivica todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

S obzirom da je tromjesečni prosjek cijene dionica Belja, prije nastanka obveze ponude za preuzimanje, iznosio 304 kune, Agrokor će za trećinu dionica Belja morati izdvojiti oko 800 milijuna kuna

Zagrebačka burza obustavila je danas trgovanje dionicama Belja, jer je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela rješenje da je za Agrokor nastala obveza objave ponude za preuzimanje te tvrtke.

Hanfa je u provedenom postupku nadzora utvrdila da je 12. rujna 2007. godine za Agrokor nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Belja, navodi se u danas objavljenom rješenju te agencije.

Kako je Agencija utvrdila, Agrokor u sklopu ponude za preuzimanje Belja iz 2006. godine, a koju je bio obvezan objaviti jer je u ožujku 2005. godine stekao 2.879.663 milijuna dionica te tvrtke, što čini 52,21 posto udjela u njezinu temeljnom kapitalu, nije stekao nijednu dionicu.

Agrokor: rješenje Hanfe ne predstavlja problem poslovanju koncerna

Rješenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga da je za Agrokor nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje Belja ne predstavlja problem poslovanju Agrokora, izvijestili su iz tog koncerna.

'Upoznati smo sa rješenjem Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, ono ne predstavlja problem poslovanju Agrokor koncerna, a očitovati ćemo se u zakonski predviđenom roku', izjavila je direktorica Ureda za odnose s javnošću Agrokora Anja Linić upitana za komentar Hanfinog rješenja.

Međutim, naknadno je, nakon provedene ponude za preuzimanje, stekao 2,7 milijuna dionica Belja, i to putem povećanja temeljnog kapitala te tvrtke. Te dionice, pak, nisu izuzete od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, jer, kako navodi Hanfa, iz zapisnika s Glavne skupštine Belja održane 16. srpnja 2007. godine vidljivo je da Skupština nije odlučivala o tome da se Agrokoru odobri stjecanje tih dionica s pravom glasa bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Uvidom u podatke iz registra Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, Hanfa je utvrdila da Agrokor posjeduje 5.579.663 dionice Belja, što čini 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu.

Prema odredbi članka 4. stavka 2. prethodno važećeg Zakona o preuzimanju dioničkih društava, propisano je da je osoba koja je na temelju ponude za preuzimanje stekla manje od 75 posto dionica s pravom glasa obvezna objaviti ponudu za preuzimanje u slučaju daljnjeg stjecanja dionica istog izdavatelja.

Zbog toga je Agrokoru Hanfa naložila da u roku od 60 dana podnese zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, samu ponudu i sve ostale isprave propisane Zakonom o preuzimanju dioničkih društava. Ujedno naložila je Agrokoru da u roku od 15 dana plati administrativnu pristojbu od 2.000 kuna u korist državnog proračuna i naknadu od 20.000 kuna u korist Hanfe.

Uprava Zagrebačke burze, pak, donijela je rješenje o obustavi trgovanja dionicama Belja kako bi se investicijska javnost potpuno i točno informirala o činjenici nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje te tvrtke. Trgovanje dionicom Belja bit će obustavljeno do kraja današnjeg trgovinskog dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!