NIŠTA OD PONUDE ZA PREUZIMANJE

Todorić tužio Hanfu zbog Belja

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.12.2011 13:47
  • Objavljeno 06.12.2011 u 13:35
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Sasa Alilovic/Cropix

Koncern Agrokor nije postupio po nalogu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) da do 5. prosinca dostavi zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica Belja koje još nisu u njegovu vlasništvu, već je podigao ustavnu i upravnu tužbu protiv takvog rješenja Agencije, priopćila je danas Hanfa

Hanfa je još 6. listopada naložila Agrokoru da u roku od 60 dana podastre ponudu za preuzimanje preostalih dionica Belja, ustvrdivši svojim rješenjem da je još 12. rujna 2007. godine nastala obveza za njihovo preuzimanje. Rok za dostavu ponude istekao je jučer, 5. prosinca.

Agrokor trenutno posjeduje 5.579.663 dionice Belja, što čini 67,92 posto udjela u temeljnom kapitalu

Kako se navodi u Hanfinu priopćenju, umjesto toga Agrokor je protiv takvog rješenja Hanfe podnio 3. studenoga Ustavnom sudu Republike Hrvatske tužbu zbog povrede ustavnog prava i to prava na pravično suđenje iz članka 29. stavak 1. Ustava Republike Hrvatske te prava na jednakost pred zakonom, zajamčenog člankom 14. stavak 2. Ustava Republike Hrvatske, s prijedlogom da Ustavni sud donese odluku kojom se ukida rješenje Agencije, kao i da odgodi pravne učinke i ovrhu osporenog akta do svoje odluke te da svoje rješenje objavi do 5. prosinca 2011. godine.

Agrokor je toga dana podnio i Hanfi prijedlog za poništavanje takvog rješenja, sukladno odredbi članka 131. stavak 1. i 3. Zakona o općem upravnom postupku do donošenja odluke Upravnoga suda RH u upravnom postupku protiv rješenja Agencije, a podnio je i tužbu Upravnome sudu RH

U Hanfi smatraju da je njihovo rješenje zakonito, da je u postupku koji je prethodio njegovu donošenju Agencija postupala prema pravilima upravnog postupka, te da Ustavom Republike Hrvatske zajamčeno pravo na jednakost pred zakonom i pravično suđenje u odnosu na Agrokor nije ni na koji način povrijeđeno.

Također, Agencija smatra da je u provedenom postupku točno i potpuno utvrdila činjenično stanje te da je na tako utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenila materijalno pravo, navodi se u priopćenju Hanfe.

U tom smislu, Agencija se 24. studenog u odgovoru na ustavnu tužbu očitovala na navode Agrokora te odgovor uputila Ustavnom sudu, a potom obavijestila Agrokor o neprihvaćanju navedenog prijedloga. Nadalje, 1. prosinca odbila je zahtjev Agrokora za odgodu pravnih učinaka rješenja do donošenja odluke Upravnog suda Republike Hrvatske u upravnom sporu pokrenutom protiv Rješenja Agencije.

Upravnu tužbu protiv rješenja Agencija još nije zaprimila, a po njezinu primitku iste, detaljno će se i pravodobno očitovati u odgovoru na tužbu, zaključuje se u priopćenju Hanfe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!