PRODAJA SUB CITYJA

Todorić će u Župi Dubrovačkoj keširati 218 milijuna kuna

Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić

Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Koncern Agrokor dogovara prodaju trgovačkog centra Sub City u Župi Dubrovačkoj za 218 milijuna kuna, doznaje Dubrovački vjesnik

Taj trgovački centar otvoren je prije nepunih godinu dana, a izgradnja je koncern Ivice Todorića koštala 22 milijuna eura (167 milijuna kuna).

Kupac Sub Cityja južnoafrički je nekretninski fond Tower Property Fund Limited, a za tvrtku Sub Dubrovnik, koja je gradila trgovački centar spreman je ponuditi 28,7 milijuna eura.

Todorićeve tvrtke ostaju u prostoru Sub Cityja kao i ostali zakupci prostora, i to u idućih 12 godina ako se transakcija formalizira.

Potvrda prodaje Dubrovačkom vjesniku stigla je iz samog Agrokora u kojem su rekli: 'Konzum je u tijeku finalnih pregovora oko sale and leaseback suradnje s Tower Property Fund Limitedom za navedene nekretnine.' Transakcija bi trebala biti zaključena tijekom travnja.

Podsjetimo, Agrokoru ovo nije prvi takav posao. Krajem 2013., američkom investicijskom fondu W.P.Carey prodali su pet trgovina za oko 67 milijuna eura, također u sklopu sale and leaseback posla.

Trgovački centar Sub City otvoren je u rujnu prošle godine  Pixsell

Trgovački centar Sub City otvoren je u rujnu prošle godine Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic

Trgovački centar Sub City otvoren je u rujnu prošle godine Pixsell

Sale and leaseback
noviji je model financiranja, naziva se i povratni najam ili zakup. Vlasnik nekretnine privremeno prodaje nekretninu fondu, a fond prostor iznajmljuje prodavatelju. To se pogotovo isplati u trgovačkom biznisu gdje trgovcu nije nužno da je i vlasnik nekretnine.

Novac od privremene prodaje tvrtke poput Agrokora najčešće koriste za širenje poslovanja i investicije. Najveća prednost povratnog najma je to što popravlja likvidnost tj. deblokira kapital zarobljen u nekretnini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!