hrabre tvrdnje

Todorić: Agrokor nije bio u problemima kad su ga preuzeli, blokirali smo plaćanja da pokažemo Saboru da nema šale. Imali smo strašnu likvidnost

20.10.2021 u 08:42

Bionic
Reading

Nakon odluke Visokog kaznenog suda kojom se propituje zakonitost vještačenja u slučaju Agrokor, za Novi dan prvi put progovara Ivica Todorić

Visoki kazneni sud naložio je novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se temelji još uvijek nepotvrđena optužnica u slučaju Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i njegovih suokrivljenika za štetu koncernu od 1,2 milijarde kuna.

“Htio bih kazati, ovdje u Hrvatskoj, po raznim procjenama vladavina prava je dosta ugrožena. Ovdje smo dobili jednu odluku jednog od hrvatskih sudaca koja je, ja bih rekao, korektna. Naime, prvo bih podsjetio da sam ja prije četiri godine podnio za osnovanu sumnju kaznenu prijavu protiv Plenkovića i grupe Borg, da su se radi osobnih interesa organizirali u kriminalnu organizaciju", rekao je Todorić na N1.

"U prijavama stoji kako su kretali u to – u dva smjera, jedan je napad na Agrokor, da ga treba spasiti, a drugi da je Ivica Todorić napravio kriminalne radnje. Rekli su da se Agrokor treba spasiti, za mene su govorili da nisam platio porez pa da sam ja na neke otoke iznio devet milijardi kuna itd. Gdje su sad te njihove tvrde. Htio bih kazati da su oni, da bi realizirali svoja dva cilja, organizirali su PWC i išli su rušiti bilance. Nas sad više zanima ova odruka. Kad se radilo o Ivici Todoriću počeli su govoriti da sam ja radio kriminal i tu su angažirali KPMG. i sad je taj KPMG došao, taj Goran Horvat, Ante Ramljak, Dalić i komapnija i očito su kreirali način kako taj posao cijeli odraditi", tvrdi Todorić.

"Prvo je trebalo napraviti dokumentaciju i naći krivičnu prijavu s kojom bi se počeo proces protiv mene. I pazite sad, ne taj KPMG, nego oni angažiraju gospođu Matovinu iz Jastrebarskog, jednu revizorsku kuću, da ona napravi dokumentaciju na bazi koje je podignuta otpužnica protiv mene. Ona je i prije radila u KPMG-u, danas radi kod gospođe Dalić u Podravci. S druge strane, kad su dobili to, KPMG je pripremio određenu dokumentaciju i njezinu dokumentaciju, no kako su radili za Agrokor iz osobnog interesa, 20 milijuna eura su u dvije godine dobili od Agrokora, nevjerojatno. Razmišljali su tko sada njihovu dokumentaciju vještači i onda su opet našli svojeg kolegu u Poljskoj i onda tobože njemu dale da on vještači. Vještačio je dokumentaciju koju je radio KPMG i opet ta njegova kolegica iz Jastrebarskog”, komentirao je Todorić odluku.

Todorić tvrdi da je kompanija njemu oteta.

“Mi smo u određenom trenutku blokirali plaćanja iz razloga da pokažemo Saboru da se ne zafrkavaju s Agrokorom, da je to preozbiljna stvar. Kad su oni došli, preuzeli kompaniju, u Agrokoru je naplaćeno milijardu i 300 milijuna kuna. Agrokor je svaki dan dobivao oko 100 milijuna kuna prosječno. Agrokor je imao strašnu dnevnu likvidnost. Nikakve obaveze Agrokor nije imao”, rekao je Todorić.