NA UDARU VIŠI SREDNJI SLOJ

Tko najviše gubi poreznom reformom?

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 10.05.2010 16:01
  • Objavljeno 10.05.2010 u 14:35
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon otkrivanja svih detalja mini porezne reforme kojom se mijenjaju porezne stope i ukidaju porezne olakšice, može se zaključiti da će najveći udar pretrpjeti viši srednji sloj hrvatskih građana, čije mjesečne zarade premašuju 12.500 kuna. Njima će biti smanjene plaće, a ostat će i bez poreznih olakšica koje su dosad najviše koristili. Istovremeno, najviše će profitirati najbogatiji, koji zarađuju četiri i više prosječnih hrvatskih plaća

Analiza Ministarstva financija pokazuje da će promjene u oporezivanju koštati proračun približno jednu milijardu kuna, za koliko će se smanjiti porezno opterećenje građana. Smanjenjem poreznih stopa na dohodak i izmjenama poreznih razreda, građani će dobiti ukupno 1,5 milijardi kuna, a ukidanjem poreznih olakšica izgubit će oko 500 milijuna kuna.

Pomicanjem gornje granice drugog poreznog razreda sa 9.000 na 10.800 kuna, za koji vrijedi porezna stopa od 25 posto, najveći dio srednjeg sloja hrvatskih građana izbjegao je porezni udar. Budući da je većini dobrostojećih Hrvata porezna osnovica ispod 10.800 kuna, neće ih zahvatiti porezna stopa od 40 posto, pa mogu očekivati blagi rast plaće. Međutim, za većinu će rast biti samo kompenzacija gubitka poreznih olakšica.

Najveći gubitnici bit će pripadnici višeg srednjeg sloja (menadžeri, slobodna zanimanja, stručnjaci), čije plaće značajno nadmašuju hrvatski prosjek. Prema izračunu našeg kalkulatora, dvostruki gubitak (smanjenje plaće i gubitak poreznih olakšica) pretrpjet će oni s neto plaćom iznad 12.500 kuna (23.000 bruto).

Primjerice, Zagrepčanin bez djece i uzdržavanih članova, koji zarađuje 13.000 kuna, izgubit će oko 50 kuna. Najgore će proći oni koji zarađuju između 17.000 i 18.000 kuna, kojima će se plaća smanjiti oko 500 kuna.

S druge strane, profitirat će najbogatiji. Naime, ukidanjem porezne stope od 45 posto, najveći dio njihovih prihoda oporezivat će se po nižoj stopi od 40 posto. Tako će se, primjerice, Zagrepčaninu s plaćom od 40.000 kuna prihodi povećati za 2.350 kuna.

Teško je shvatiti mjere kojima se povećava opterećenje 'malo bogatijima', a onima koji plivaju u novcu smanjuje se porezni pritisak. U Vladi to pravdaju pojednostavljenjem poreznog sustava i činjenicom da je vrlo mali broj onih koji imaju ekstremno visoke plaće.

Međutim, činjenica je da zemlje koje njeguju socijalnu odgovornost imaju progresivne porezne stope koje ne završavaju sa 40 posto, već su u mnogim slučajevima veće od 50 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!