SAMOZATAJNI BOGATAŠ

Tko je poduzetnik kome su u goste došla dva ministra i general Gotovina

02.07.2015 u 07:02

  • +7

Tko je došao na otvorenje obnovljenog hotela Park u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Bionic
Reading

'On vam je samozatajan. Ne daje izjave. Sve vezano za hotel možete pitati mene. Stojim vam na raspolaganju 24 sata', na ljubazan način nas je otpilio Joze Tomaš, direktor splitskog hotela Park, kada smo pokušali doći do njegovog gazde Bože Čule. Uz to što je vlasnik jednog od najluksuznijih hotela u gradu pod Marjanom, Čulo posjeduje Partner banku i veliki je igrač na tržištu nekretnina. Riječ je o jednom od najbogatijih, ali i najtajnovitijih domaćih biznismena

Posljednji intervju dao je davne 2008., a prije toga krajem prošlog stoljeća, 1997. godine.

Pred medijska svjetla u utorak ga je izvuklo otvaranje njegovog obnovljenog splitskog hotela. Kako bi ga okitio s pet zvjezdica, uložio je 10 milijuna eura, od čega je 3,5 milijuna eura povukao iz europskih fondova.

Sramežljivi poduzetnik po struci je ekonomist

Na glamuroznoj svečanosti okupili su se ministri Gordan Maras i Darko Lorencin, general Ante Gotovina, pjevači Marko Perković Thompson i Mate Bulić, kninska gradonačelnica Josipa Rimac i niz drugih viđenijih Splićanki i Splićana. Svog izaslanika poslala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Novine su izvijestile kako su se uzvanici gostili odličnom spizom – hobotnicom ispod peke, pašticadom, bakalarom na bijelo, zapečenim štruklima i ostalim bakanalijama. Mediji su prenijeli izjave Gotovine, Thompsona, ministara, direktora Tomaša, ali Čulo se ni ovaj put nije čuo.

Sramežljivi 63-godišnji poduzetnik po struci je ekonomist, a za tjednik Lider, u svom posljednjem intervjuu, s ponosom je rekao da od svog prvog zaposlenja 1976. nijedan dan nije radio u državnoj tvrtki.

Bio je zastupnik vodeće američke petrokemijske tvrtke Dow Chemical u Hrvatskoj, da bi 1984. otišao u Njemačku. Ondje je među ostalim trgovao lakim i obojenim metalima na robnim burzama. U Hrvatsku se vratio 1991. i osnovao je Partner banku. Od Croatia osiguranja 1996. kupio je Metroholding koji mu je danas krovna kompanija.

Povezanost s Miroslavom Kutlom

Mediji su pisali kako je Čulo preko svoje tvrtke Partner invest pomogao Miroslavu Kutli da stekne većinsko vlasništvo u Dioni i da je do prvog većeg novca došao kad ga je Kutle isplatio za udio u tom trgovačkom lancu.

O svom odnosu s Kutlom nije govorio za Lider već je glavna tema bio njegov bankarski i nekretninski biznis.

Pohvalio se tada kako odgovorno pristupa bankarskom poslu jer je svjestan da u rukama ima sudbinu stotina i tisuća tvrtaka, obitelji i privatnih osoba.

'U bankarstvu se povodim za izrekom da je bolje biti malen i zdrav nego velik i bolestan. Mnogi su se počeli naglo razvijati i jačati banke, ali na kraju su propali', rekao je Čulo.

Tog se mota držao do danas, jer Partner banka i dalje je patuljak na domaćem bankarskom tržištu. U posljednje dvije godine stabilno posluje. Lani je završila s neto dobiti od 1,29 milijuna kuna i aktivom u visini 1,45 milijarde kuna.

Najveća ljubav - posao s nekretninama

Čulo, odnosno njegov Metroholding, trenutačno drži 90 posto Partner banke, a ostatak je u rukama generala Ivana Čermaka koji je ušao u vlasništvo u rujnu 2013. godine.

Čulina je prava ljubav posao s nekretninama. 'Volim posao s nekretninama, ali ne želim ga raditi konfekcijski i za tržište prema načelu sagradit ću zgradu od 500 stanova i zaradit ću neki novac. To me ne veseli niti me zanima. Volim pomno birane projekte koje pažljivo vodim, jer me to ispunjava', rekao je u intervjuu za Lider.

Superluksuzne vile Petra na Braču te Franjka i Erika na zagrebačkom Tuškancu, poslovna zgrada na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, zemljište od 7.800 metara kvadratnih nedaleko od Plitvičkih jezera samo su neke od nekretnina koje Čulo preko Metroholdinga iznajmljuje ili prodaje.

Njegova središnja tvrtka koju vodi sa svojom obitelji prošle je godine imala 14,1 milijun kuna prihoda te 382.500 kuna dobiti.

Splitski hotel Park Čulina je svojevrsna zlatna koka. U njegovu je vlasništvu od 1996. Hotel odlično posluje te je lani imao 14,1 milijun kuna prihoda uz lijepu dobit od 4,3 milijuna kuna.

Čulo je svojedobno bio zainteresiran za proširenje hotelijerskog biznisa. Bio je bacio oko na hotel Dubrovnik u Zagrebu, splitski hotel Marjan i još neke hotele u Dubrovniku, ali ništa od toga nije uspio realizirati.