OBNOVA EUROPSKIM NOVCEM

Pogledajte novi stari hotel Park u Splitu

27.06.2015 u 08:58

  • +18

Novi hotel s 5 zvjezdica u Splitu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hotel Park

Bionic
Reading

Hotel Park na splitskim Bačvicama, jedan od najprepoznatljivijih gradskih simbola i kultno središte društvenih i političkih događanja u zadnjih stotinjak godina, nakon temeljite obnove i proširenja otvorit će svoja vrata idućeg tjedna. Bit će to tek drugi hotel s pet zvjezdica na području grada Splita

Rekonstrukcija hotela trajala je proteklih devet mjeseci i stajala 95 milijuna kuna, od čega se čak 26 milijuna kuna odnosi na nepovratna sredstva iz europskih fondova. Tvrtka Potestas, naime, prošle godine prijavila se na natječaj kroz projekt Ministarstva poduzetništva 'Povećanje aktivnosti malih i srednjih poduzeća' i uspjela povući maksimalan mogući iznos novca.

Kapacitet Parka povećan je s 57 na 73 sobe, uključujući i šest apartmana od kojih neki imaju vanjski jacuzzi s pogledom na otoke. Uređene su i posebne dvoetažne sobe s uredima, proširen je kongresni dio, izgrađen spa centar i vanjski bazen, dok je ispod legendarne terase ukopana garaža. Posebna pažnja posvećena je upravo terasi i zimskom vrtu kao žarištu društvenog života Splita - ondje je 1943. potpisana kapitulacija Italije na ovim prostorima, dok je Tin Ujević sjedeći na njoj napisao neke od svojih najljepših stihova.

Originalni hotel na Bačvicama još 1921. izgrađen je po projektu Vjekoslava Ivaniševića i Fabijana Kaliterne, inače osnivača Hajduka, potom je proširen 1938., a nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu ponovno je obnovljen po projektu Dinka Vesanovića. Posljednju obnovu doživio je prije petnaest godina po projektu Vjekoslava Ivaniševića, nećaka originalnog projektanta, dok najnoviju rekonstrukciju potpisuje arhitekt Emil Šverko. Osjetljiv posao uređenja interijera povjeren je Aniti Udvardy, dok se za rebranding pobrinuo splitski dizajnerski dvojac Carli + Sosa.

Hotel službeno otvara vrata 1. srpnja, zatim desetak dana u njemu odsjedaju izvođači i prva postava Ultra festivala, a po riječima direktora Joze Tomaša, kapaciteti su do kraja već popunjeni gotovo sto posto.

'Drago mi je da smo kacige i čizme, blato i prašinu ponovno zamijenili ugodnim ambijentom. Zahvaljujem se susjedima i građanima što su nas trpjeli punih devet mjeseci i pozivam sugrađane da nam se pridruže već u prvom tjednu rada', kazao je za tportal Tomaš, agilni direktor koji vodi Park već desetljećima.

'Imamo novi aneks s recepcijom i glavnim ulazom na istom mjestu na kojemu se nalazio punih 90 godina. Konačno smo dobili i dvoetažnu garažu, a novina je stakleni vrt', kazao je Tomaš.

Kao posebnu atrakciju najavljuje 'chef's table', poseban stol unutar kuhinje gdje glavni kuhar priprema jelo u intimnoj atmosferi zajedno s gostima. Hotel Park tek je drugi u Hrvatskoj koji nudi ovakav sadržaj, inače svjetski trend u svim najluksuznijim hotelima. Kako doznajemo, cijena večere u samoj kuhinji iznosit će oko tisuću kuna.

Vlasnik tvrtke Potestas je zagrebački Metroholding d. d. koji u svom sastavu još ima Partner banku, Fenomen Plitvice i Vilu Petra u Bolu na Braču, dok je vlasnik samog krovnog Metroholdinga poduzetnik Božo Čulo, samozatajan i relativno nepoznat široj javnosti, premda se tvrdi da je dosta utjecajan, posebno na tržištu nekretnina.

Njegova tvrtka primarno se bavi upravo poslovanjem s nekretninama, odnosno prodajom ili iznajmljivanjem, no od samog početka značajnu ulogu ima i dosta stabilna Partner banka, dok je u turističkom dijelu biznisa glavni stup upravo splitski Park. Tu je i luksuzna vila na Braču, dok se za Fenomen Plitvice - imanje s tri autohtone ličke kuće - uskoro također najavljuju investicije.

Čulo je do 1991. radio u Njemačkoj, navodno trgujući lakim i obojenim metalima na robnim burzama, a tada se vraća u Hrvatsku i osniva Partner banku. Mediji su ga povezivali s Miroslavom Kutlom kojemu je preko Partner investa pomogao da dođe do većinskog vlasništva nad zagrebačkom Dionom, a veću akumulaciju sredstava dobio je kada ga je Kutle isplatio za njegov udjel u toj tvrtki.