ANALIZA TPORTALA

Tko drma biznisom u gradu pod Marjanom

11.08.2015 u 11:31

Bionic
Reading

Premda se u posljednje vrijeme osjeća lagana promjena poslovne klime, splitska gospodarska scena još je opterećena dugogodišnjom recesijom. O tome svjedoče i podaci o poslovanju 10 najvećih kompanija među kojima dominiraju gubitaši

Prema podacima Fine i servisa Transparentno.hr deset najvećih kompanija u najvećem dalmatinskom gradu lani je ostvarilo prihod od 4,9 milijarde kuna i gubitak od 142,6 milijuna kuna. Iako većina kompanija u top 10 posluje pozitivno, četiri velika gubitaša (Brodosplit, Jadroplov, Brodomerkur, Konstruktor) ozbiljno kvare skupni rezultat.

Splitske poduzetničke snage predvode trgovci. Na vrhu je maloprodajni lanac Tommy koji je nakon propasti Kerumovog carstva preuzeo primat u Dalmaciji. S prometom od dvije milijarde kuna kompanija u vlasništvu Tomislava Mamića zauzima šesto mjesto izuzetno konkurentnog domaćeg maloprodajnog tržišta. Najveći je poslodavac u Dalmaciji i južnoj Hrvatskoj i raspolaže sa 183 prodajna mjesta s najvećom koncentracijom u četiri dalmatinske županije. Među vodećim hrvatskim trgovcima Tommy se ističe visokom profitabilnošću poslovanja. Lani je ostvario dobit od 59 milijuna kuna, a nakon riječkih Plodina ima najvišu operativnu maržu (7,9 posto) dok je prosjek vodećih deset maloprodajnih lanaca 3,1 posto.

Drugu poziciju na top 10 drži Brodomerkur, trgovački lanac specijaliziran za prodaju tehničke robe. Od 2004. u vlasništvu je širokobriješkog poduzetnika Mirka Grbešića, koji u Hrvatskoj u svom posjedu ima i Saponiu, Kestlin i Marasku. Poslovanje širi i na inženjering pa sudjeluje u velikim investicijskim poslovima. Brodomerkur ima razgranatu maloprodajnu mrežu pretežno u Dalmaciji. Pritisnut recesijom i snažnom konkurencijom, posljednjih nekoliko godina bilježi nagli pad prihoda. U odnosu na 2011. lani je prihod gotovo prepolovljen, a smanjenje prihoda prati i gubitak, koji je 2014. dosegnuo 26,2 milijuna kuna.

Najveći je splitski gubitaš Brodosplit koji je na nešto više od pola milijarde kuna prihoda uknjižio minus od 138,7 milijuna kuna. Tvrtka je od 2013. u vlasništvu samoborskog DIV-a, koji uz državnu pomoć vodi borbu za opstanak najvećeg hrvatskog brodogradilišta. Novog šefa Tomislava Debeljaka optužuju da ne ispunjava uvjete iz ugovora o privatizaciji te da se pod njegovim vodstvom Brodosplit manje bavi brodogradnjom, a više proizvodnjom jednostavnih metalnih proizvoda. Debeljak pak tvrdi da država ne ispunjava svoje obveze, a za ogromne gubitke kaže da su repovi iz prošlosti, a da svi ugovori potpisani nakon preuzimanja brodogradilišta donose dobit.


Odmah uz Brodosplit po prihodu, ali i gubitku je Jadroplov. Brodarska kompanija u većinskom državnom vlasništvu već godinama je u crvenom zbog nepovoljnih trendova na globalnom tržištu rasutog tereta. Raspolaže sa sedam brodova čija vrijednost je desetak puta manja nego prije krize. Lani je propala privatizacija tvrtke jer nijedan ponuditelj nije bio spreman platiti traženu cijenu od 150 milijuna kuna.

S 277,4 milijuna kuna prihoda na petom su mjestu pozicionirane Ljekarne Prima Pharme, lanac ljekarni u 100-postotnom vlasništvu Medike, najveće hrvatske drogerije. Raspolažu s preko 70 poslovnica diljem Hrvatske.

Među većim je splitskim tvrtkama i H1 telekom, jedan od vodećih alternativnih operatera u fiksnoj telefoniji s više od 100.000 pretplatnika. H1 telekom osnovao je Zoran Ćurković, a trenutačno je najveći pojedinačni vlasnik Hrvatska poštanska banka s 41,25 posto udjela. Kao i većina malih telekom operatera, H1 se našao u financijskim teškoćama pa je 2013. završio u predstečajnoj nagodbi. Veliki vjerovnici otpisali su mu 50 posto duga, a očekuju se i vlasničke rošade budući da su vjerovnici pristali da dio potraživanja zamijene za kapital.

U drugom dijelu top 10 liste smjestile su se tri građevinske tvrtke – Lavčević, Pomgrad inženjering i Konstruktor inženjering. Dok Lavčević i Pomgrad uspješno prkose recesiji, nekad najveći dalmatinski građevinar Konstruktor bori se za opstanak. Lavčević djeluje u okviru zagrebačke grupe Montmontaža i posljednjih godina bilježi stalni rast prihoda. Lani je ostvario 226,2 milijuna kuna prometa uz simboličku dobit od 176 tisuća kuna.

Znatno je profitabilniji Pomgrad inženjering s dobiti od 4,4 milijuna kuna. Tvrtka specijalizirana za poslove hidrogradnje od 2008. posluje u sastavu austrijsko-njemačkog koncerna Strabag. Zadnje tri godine bilježi snažan rast poslovne aktivnosti. U tom razdoblju poslovni prihodi gotovo su udvostručeni i lani su dosegnuli 223,49 milijuna kuna.

Agonija splitskog Konstruktora obilježena poslovnim aferama, dramatičnim padom prihoda i radničkim štrajkovima traje već godinama. Kompanije u vlasništvu Željka Žderića 2013. završila je u postupku predstečajne nagodbe koji do danas nije okončan.

U top 10 ušla je i tvrtka Maritimae Regionis koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju pomoraca. Zanimljivo je da na listi nema nijedne turističke kompanije unatoč snažnom rastu turističkog prometa na splitskom području u zadnjih nekoliko godina.