POLITIČKA KRIZA i agrokor

Tko će nadzirati Ramljaka ako padne Vlada?

07.06.2017 u 12:06

Bionic
Reading

Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika u Agrokoru postavila je vlada Andreja Plenkovića. Njezinim eventualnim padom postavlja se pitanje tko će nadzirati njegov rad. Pravni stručnjaci za tportal ističu kako politička kriza neće zaustaviti započeto raščišćavanje situacije u koncernu te da Ramljak ima sve ovlasti nastaviti s restrukturiranjem kompanije

Zakon o postupku izvanredne uprave, kolokvijalno poznatiji kao lex Agrokor, jasan je: u članku 14. navodi se kako je Trgovački sud 'isključivo nadležan nadzirati rad izvanrednog povjerenika'.

'Ne bi smjelo biti nikakvih problema. Trgovački sud je glavni i postupak ide dalje. To je kao da nemate ministra pravosuđa, a Ministarstvo bi nastavilo s radom jer imate imenovane dužnosnike. Ramljak je odgovoran sudu', rekao je za tportal Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu.

Ipak, padom Vlade jasno je da slabi pregovaračka pozicija Ramljaka. On je trenutno u osjetljivom procesu potrage za novim kreditorima Agrokora. Jedna od pregovaračkih strana su i ruske banke Sberbank i VTB, obje u većinskom državnom vlasništvu, što znači da su osim financijskih prisutni i politički ulozi.

'Sigurno da kriza vlasti slabi poziciju Ramljaka. Njega nije izabrao sud, već politika. Sud nije imao izbora te Ramljak svu svoju snagu vuče iz političke moći. Ali ako i ostane sam, i dalje u rukama ima sve ovlasti', mišljenja je Kolakušić.

S njim se slaže i pravni stručnjak Miljenko Giunio, koji također smatra da padom Vlade postupak izvanredne uprave u Agrokoru neće biti ugrožen.

'Postupak ide dalje. Ali jasno je da zbog političke krize slabi pregovaračka pozicija izvanrednog povjerenika. Jaka vlast pridonosi njegovoj ozbiljnosti i čvrstini. S druge strane u čitavom tom procesu primarni su interesi uključenih strana. I ti interesi će odlučivati o tome kako dalje', uvjeren je Giunio.