PREVISOKE NAKNADE

Tisak i Distri-Press diskriminirali '24 sata'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Upravni sud je odbio tužbu Tiska i Distri-Pressa kojom su oni pokušali pobiti raniju odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da narušavaju tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja

Agencija je utvrdila da Tisak i Distri-Press ograničavaju tržišno natjecanje zlouporabom zajedničkog vladajućeg položaja na tržištu trgovine općeinformativnim dnevnicima.

Naime, te tvrtke, koje distribuiraju tiskane medije, listu 24 sata, osim jedinstvene naknade, zaračunavale su i naknadu koja je ovisna o ukupno distribuiranim primjercima, uključujući i remitendu. Ostalim dnevnim listovima, međutim, u cijeni distribucije su zaračunavali samo jedinstvenu naknadu na koju remitenda nema utjecaja i time su tvrtku Media-Ideja, izdavača lista 24 sata, stavili u neravnopravan položaj u odnosu na konkurenciju.

Upravni sud u obrazloženju svoje presude, objavljene u posljednjem broju Narodnih novina, navodi da distributeri takvim načinom obračuna naknada izravno utječu i na određivanje cijene dnevnog tiska te da dnevnicima s nižom cijenom otežavaju pristup tržištu. Takva bi praksa, zaključuje sud, otežala pristup tržištu za nove sudionike koji žele prodavati dnevne novine po nižoj cijeni, što je u konačnici i štetno za potrošače.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi