GODIŠNJI REZULTATI

Tisak: Blagi rast prihoda, osjetan pad dobiti

06.04.2010 u 13:40

Bionic
Reading

Tvrtka Tisak, koja posluje u sastavu koncerna Agrokor, u prošloj je godini ostvarila 13,58 milijuna kuna dobiti, što je smanjenje u odnosu na godinu ranije od 68,4 posto, podaci su iz nerevidiranog, nekonsolidiranog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Poslovanje Tiska, kako se navodi u pojašnjenju poslovnih rezultata, lani se odvijalo pod utjecajem krize na tržištu i pada kupovne moći građana.

U trećem kvartalu zbog utjecaja turističke sezone ostvareni su bolji rezultati tako da su na kraju 2009. ukupni prihodi Tiska iznosili 2,8 milijardi kuna, što je porast od 14 posto prema godini ranije.

Rast prihoda rezultat je rasta prometa maloprodaje i veleprodaje uslijed turističke sezone, a ponajprije zbog rasta prodaje i udjela na tržištu prepaid bonova za mobilne uređaje u veleprodaji, te rasta prometa duhana i ostale komercijalne robe u maloprodaji, napominju u tvrtki.

Pad prodaje tiskovina, pak, rezultat je recesije na tržištu, a i razvoja ostale medijske ponude (TV, internet), slijedom čega se stanovništvo najprije odriče kupnje te vrste robe, ističu u tvrtki.

Ukupni rashodi Tiska lani su iznosili 2,79 milijardi kuna i povećani su 16 posto. Rast rashoda uzrokovan je primjenom novog kolektivnog ugovora te lanjskim pokretanjem razvoja i modernizacije prodajne mreže.

Uprava tvrtke navodi da kontinuirano radi na prilagodbama poslovanja i rezultata novim tržišnim uvjetima kroz unapređenje efikasnosti poslovnih procesa, smanjenje troškova te razvoj novih tržišta i ponuda.

Tvrtka nema problema s likvidnošću i naplatom potraživanja, stoji u pojašnjenju poslovnih rezultata.

Također se napominje kako u teškim uvjetima poslovanja, zbog značajnog pada prometa tiskovina u zadnjem kvartalu te racionalizacije prodajne mreže nije ostvaren planirani poslovni rezultat.

Efekti velikih radnih ulaganja Uprave, menadžmenta i svih zaposlenih u modernizaciju i optimalizaciju poslovnih procesa očekuje se u ovoj godini.