POZNATI EKONOMIST ZA SPIEGEL

Thomas Piketty: Stvorili smo čudovište!

12.03.2015 u 10:00

Bionic
Reading

U intervjuu za njemački Spiegel poznati francuski ekonomist Thomas Piketty, autor knjige 'Kapital u 21. stoljeću', govorio je o izbornoj pobjedi Aleksisa Ciprasa u Grčkoj, nemogućnosti Europe da riješi svoje financijske probleme i što čelnici Europske unije mogu naučiti od SAD-a

'Imamo zajedničku valutu u 19 zemalja, ali svaka od tih zemalja ima svoj vlastiti porezni sustav, a fiskalna politika u Europi nikada nije usuglašena. To ne može funkcionirati. Stvaranjem eurozone stvorili smo čudovište. Prije nije bilo zajedničke valute i zemlje su jednostavno mogle devalvirati svoje valute kako bi postale konkurentnije. Kao članici eurozone Grčkoj je zabranjeno korištenje ovog učinkovitog koncepta', rekao je Piketty u intervjuu za njemački Spiegel.

'Prije pet godina, SAD i Europa imali su otprilike istu stopu nezaposlenosti i razinu javnog duga. Ali sada, pet godina kasnije, to je sasvim druga priča: nezaposlenost je eksplodirala ovdje u Europi dok je u SAD-u pala. Naša ekonomska aktivnost ostaje ispod razine iz 2007. godine. Ona je pala i do 10 posto u Španjolskoj i Italiji, te 25 posto u Grčkoj', kazao je Piketty.

Osvrnuo se i na Grčku.

'Grčka sama neće moći ništa učiniti. Inicijativa mora doći iz Francuske, Njemačke i Bruxellesa. Međunarodni monetarni fond (MMF) priznao je još prije tri godine da su politike štednje otišle predaleko. Mi Europljani, slabo organizirani kakvi jesmo, koristili smo političke instrumente kako bismo riješili financijsku krizu koja je započela u SAD-u, pa potom prerasla u dužničku krizu, a onda, nažalost, u krizu povjerenja širom Europe', kazao je Piketty i dodao da je došlo vrijeme da mislimo na mlade.

'Vrijeme je da mislimo o mladoj generaciji Europljana. Mnogima od njih je vrlo teško naći posao. Trebamo li im reći: 'Žao nam je, ali vaši roditelji, bake i djedovi su razlog zašto ne možete naći posao? Želimo li stvarno europski model međugeneracijskog kolektivnog kažnjavanja? To je egoizam motiviran nacionalizmom, što me frustrira više nego bilo što drugo danas', naglasio je Piketty.

'Mi Europljani smo u lošoj situaciji, a sitne strukturne reforme, za koje se nadamo da će nam donijeti mali rast, neće učiniti ništa da se to promijeni', istaknuo je Piketty i predložio da se više novca uloži u osposobljavanje mladih ljudi te u inovacije i istraživanja.

'To bi trebao biti najvažniji cilj inicijative za promicanje europskog rasta. Nije normalno da je 90 posto najboljih svjetskih sveučilišta u SAD-u, i da naši najbolji umovi odlaze u inozemstvo. Amerikanci ulažu tri posto BDP-a u svoja sveučilišta, dok u Europi tek jedan posto. To je glavni razlog zašto Amerika raste mnogo brže nego Europa', smatra Piketty.

Piketty predlaže osnivanje Europskog parlamenta za eurozonu koji bi se sastojao od pripadnika nacionalnih parlamenata. Prema njegovoj ideji, svaka zemlja bila bi zastupljena u parlamentu proporcionalno veličini populacije države članice. Drugim riječima, Njemačka bi sa svojih 80 milijuna stanovnika imala najveći broj članova. Ti bi političari onda glasovali demokratskim putem koliko bi visok deficit eurozone mogao biti.

'Bez obzira što mislite o izbornoj pobjedi Sirize, ona je poslužila kao šok terapija onima koji su na vlasti. Jednom će shvatiti da ono što rade ne djeluje, i da moraju zauzeti drugačiji pristup. No ljevičarska stranka Siriza kao i španjolski Podemos nisu opasni kao ekstremna desničarska stranka Nacionalna fronta koja je u Francuskoj popularnija nego ikada. Opasno je da stranke na vlasti potiču popularnost nacionalista. Stalno grditi lijene Grke ili Portugalce neodgovorno je', zaključio je Piketty.

Piketty stiže u Zagreb

Thomas Piketty gostovat će 9. travnja u Filozofskom teatru u zagrebačkome Hrvatskome narodnom kazalištu. Njegovo gostovanje bit će uvod u Festival francuske kulture Rendez-vous koji će se u Hrvatskoj održavati od svibnja do listopada. Piketty dolazi i kako bi predstavio hrvatsko izdanje svoje knjige 'Kapital u 21. stoljeću', koja je bila na prvome mjestu najprodavanijih publicističkih knjiga u Hrvatskoj, a prvotna naklada prodana je u rekordnom vremenu.