ŠTO ĆE SAD?

Težak udarac najvišeg europskog suda Uberu: Niste aplikacija, nego prijevoznici!

20.12.2017 u 10:25

Bionic
Reading

Europski sud pravde presudio je da je Uber prijevoznička kompanija, a ne digitalna usluga za dijeljenje prijevoza, što je pak tvrdila ta kompanija

Uber je tvrdio kako se u informacijskom društvu bave uslugom elektroničkog povezivanja ljudi te kako nisu taksi tvrtka, javlja BBC.

Slučaj je počeo u Barceloni, u kojoj su lokalne vlasti tražile od Ubera da prihvati tamošnje propise za taksi službe.

Iz Ubera su ranije poručili kako presuda neće utjecati na njihovo poslovanje, a uoči donošenja istaknuli su da bi ona donesena protiv njih imala minimalan utjecaj na to kako tvrtka posluje u europskim državama u kojima je njihov rad u skladu s nacionalnim zakonodavstvom.

'Bilo kakva presuda neće promijeniti ništa u većini država EU-a, u kojima radimo prema zakonu o prometu. Međutim milijuni Europljana i dalje su ograničeni u korištenju aplikacija poput naše. Kako je rekao naš novi predsjednik uprave, trebalo bi regulirati usluge poput Ubera. Želimo biti partneri gradovima i osigurati svima pouzdanu vožnju pomoću nekoliko klikova', rekao je ranije glasnogovornik Ubera.

  • +12
Taksisti u Hrvatskoj često prosvjeduju protiv načina na koji radi Uber Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Presuda Europskog suda pravde došla je u vrijeme dok se i u Hrvatskoj vode žestoke rasprave o novom Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu.

<< Što je o novom Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu tportalu rekao šef Ubera u Hrvatskoj, pročitajte ovdje >>