NOVI UDARAC

Sud: Vozači Ubera imaju pravo na minimalnu plaću

11.11.2017 u 08:18

Bionic
Reading

Britanski sud odbacio je u petak žalbu Ubera na sudsku presudu prema kojoj njegovi vozači imaju prava kao i svi radnici, što uključuje i pravo na minimalnu plaću, što je još jedan udarac za tu tehnološku kompaniju koja se bavi uslugama prijevoza dok se bori zadržati licencu za rad u Londonu

Uber je odmah najavio da će se žaliti višem sudu na takvu odluku žalbenog suda za zapošljavanje (EAT) u Londonu.

Američka tehnološka kompanija suočena je s regulatornim i pravnim zastojima širom svijeta zbog protivljenja tradicionalnih taksi prijevoznika i zabrinutosti nekih zakonodavaca. Nekoliko zemalja, poput Danske i Mađarske, već je bila prisiljena napustiti.

Prošle godine dva vozača uspješno su dokazala na jednom britanskom sudu za zapošljavanje da im je Uber za obavljanje taksi usluge na zahtjev trebao omogućiti radnička prava kao što su pravo na odmor i pauze na poslu. Ta se odluka ne primjenjuje automatski na 50.000 Uberovih vozača u Velikoj Britaniji, ali vjerojatno će potaknuti njihove zahtjeve.

Uber navodi da njegovi vozači uživaju fleksibilnost u svom radu te da su samozaposleni, pa im po britanskom zakonu pripadaju samo osnovna radnička prava, kao što su zdravlje i sigurnost. Tvrtka je u rujnu tvrdila da njegovi vozači rade na isti način kao i mini-taksiji ili privatni najam automobila, koji su se pojavili u Britaniji prije više od 50 godina.

Najnovija odluka britanskog suda mogla bi donijeti koristi radnicima u tisućama tvrtki, uključujući i onima u "gig ekonomiji", gdje pojedinci rade za više poslodavaca bez fiksnog ugovora, poput kurirske tvrtke Deliveroo.

Nezavisna radnička unija Velike Britanije (IWGB), koja je poduprla dva vozača, rekla je da te tvrtke "odabiru radnike lišavati njihovih prava". "Današnja pobjeda još je jedan dokaz, kao da ih je uopće potrebno više, da je zakon jasan i da ove tvrtke jednostavno odabiru uskraćivati radnicima njihova prava", rekao je Jason Moyer-Lee, glavni tajnik IWGB-a.

Uber je potvrdio da će se žaliti protiv najnovije odluke u roku od 14 dana Vrhovnom sudu.

Ta kompanija, vrijedna oko 70 milijardi dolara, u koju su novac uložili brojni veliki investitori poput Goldman Sachsa i BlackRocka, ponovno će na sud 11. prosinca, kad se odlučuje o njegovoj žalbi na odluku londonskog regulatora za transport da mu ukine licencu za korištenje aplikacije u Londonu.