MALI DIONIČARI AGROKORA

'Ramljak bi trebao pojasniti novi nacrt nagodbe!'

18.01.2018 u 20:19

Bionic
Reading

Udruga dioničara Koncerna Agrokor priopćila je u četvrtak navečer kako Rješenje Trgovačkog suda, objavljeno u ponedjeljak, kojim su utvrđene i osporene tražbine, iako još nije pravomoćno, pokazuje puno, a iz Udruge smatraju da bi izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak morao pojasniti, svim zainteresiranima, novi nacrt nagodbe

Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak, 15. siječnja, je u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom na e-oglasnoj ploči toga suda objavio Rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama, čime počinju teći i rokovi za žalbe na to rješenje. 

 Prema mišljenju suda, dostava rješenja se smatra obavljenom istekom osmog dana od objave rješenja na mrežnim stranicama e-oglasna ploča suda pa od tog dana, odnosno od pravomoćnosti rješenja, teku rokovi za pokretanje i nastavak parnica, a to je sljedećih osam dana. Protiv u ponedjeljak donesenog i objavljenog rješenja Trgovačkog suda pravo na žalbu ima svaki vjerovnik u dijelu koji se tiče njegove prijavljene tražbine, odnosno tražbine koju je osporio izvanredni povjerenik. O toj žalbi odlučuje Visoki trgovački sud RH. 

 Zamjenik predsjednika Udruge dioničara KA  Miroslav Jeličić-Purko, u večerašnjem priopćenju procijenio je kako to Rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu  - "Rješenje - utvrđene i osporene tražbine St-1138/2017-1855"., iako "još nije pravomoćno, pokazuje puno".  "Smatramo da bi zbog tog rješenja izvanredni povjerenik Ramljak morao izaći u javnost i pojasniti svim zainteresiranima novi nacrt nagodbe. Naime, temelj ranijeg nacrta su upravo jamstva. Tim jamstvima se izvanredni povjerenik poslužio da bi sve kompanije prikazao kao insolventne. I da bi temeljem toga prenio svu njihovu imovinu i poslovanje u nove kompanije. To je temelj starog nacrta", ustvrdio je Jeličić-Purko.  Nadalje tvrdi da su "Rješenjem o utvrđenim i osporenim tražbinama  jamstva osporena! Srušena!".

 "Sud je dao za pravo uključenim stranama da jamstva treba posebno ispitati, odnosno sud (nepravomoćno) u ovom trenutku smatra da su ona nepostojeća i da ih tek treba pokušati dokazati kao tražbinu", dodao je  zamjenik predsjednika Udruge dioničara KA Jeličić-Purko, upitavši - "zašto Ante Ramljak o tome šuti?".

 U priopćenju se također podsjeća da je Udruga dioničara KA, između ostalog, "podnijela zahtjev za djelovanjem HANFA-i i ESMA-i zbog ranijih izjava izvanrednog povjerenika Ramljaka, odnosno zbog manipuliranja cijenama izjavama o nultoj vrijednosti dionica kompanija obuhvaćenih Lexom, čime je u samo jednom danu nanesena šteta manjinskim dioničarima od 200 milijuna kuna. Isto razmatramo napraviti i za Borislava  Škegru", naveo je Miroslav Jeličić-Purko, zamjenik predsjednika Udruge dioničara KA.

Ante Ramljak Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic