TRŽIŠTE NEKRETNINA

Teška vremena za investitore, sve bolja za kupce

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 31.03.2009 16:09
  • Objavljeno 31.03.2009 u 12:59
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ova i iduća godina bit će krizne za investitore i developere, ali bit će sve povoljnija situacija za kreditno sposobne kupce koji namjeravaju kupiti stan, zaključeno je danas na Međunarodnoj konferenciji o hrvatskom tržištu nekretnina koja se održava u Zagrebu

Kriza će dovesti do sve većeg cjenovnog jaza između kvalitetnih i nekvalitetnih projekata, zbog čega će ovim potonjima, ako ih se želi prodati, morati biti prepolovljene trenutne cijene.

'U stanogradnju su ušli pjevači, nogometaši i razni drugi likovi koji imaju jako malo veze sa strukom. Gradilo se bez plana i bez razmišljanja o krajnjem kupcu. Danas takve zgrade ne možete prodati. Međutim, još uvijek veliki broj investitora živi u 2006, kad je sve bilo moguće', ustvrdio je Ivan Stojević, direktor PBZ nekretnina.

Njegove riječi potvrđuje podatak i o sve većoj razlici između tražene i realizirane cijene prilikom prodaje stana. Prije tri godine ta je razlika iznosila šest posto, da bi se do danas popela na skoro 10 posto

Jedan od osnovnih razloga visokih cijena stambenih kredita je nerealna cijena zemljišta koja i dalje raste. Josip Tica, profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, predložio je da se to pokuša korigirati uvođenjem poreza na zemljište te uključivanjem lokalnih vlasti u pripremu građevinskog zemljišta.

'Grad bi mogao takve parcele sa sređenom lokacijskom i građevinskom dozvolom i potrebnom infrastrukturom ponuditi na otvorenim aukcijama. Time bi se za investitore umanjio trošak borbe s birokracijom', rekao je Tica.

Prema njegovim riječima, trenutno stanje na tržištu karakterizira sve žešća konkurencija, što potvrđuje rast zahtjeva za izdavanjem građevinskih dozvola (u prosincu 2008. za čak 40 posto), ali pitanje je koliko će tih projekata biti realizirano.

'Kapital je skup i tako će biti idućih godinu-dvije. Manjak projekata koji će ići u realizaciju dovest će do pada likvidnosti na tržištu, što za sobom povlači čitav niz posljedica na ostatak gospodarstva', upozorio je Tica.

Iako se većina stručnjaka slaže da će kriza na tržištu nekretnina potrajati do kraja 2009, ali će se nastaviti i u 2010, u veljači i ožujku ove godine zabilježen je rast prometa za pet i 12 posto u odnosu na siječanj.

'Da se rast zadrži na pet posto, bio bih presretan. To bi bilo pokazatelj da se na tržištu ipak nešto pozitivno događa', rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi