VERBALNI RAT SE NASTAVLJA

Tedeschi poručio Mršiću: Neobjektivan si i pretenciozan

30.11.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Izjava predsjednika Uprave Podravke Zvonimira Mršića kako bi bilo neprirodno da ih preuzme Atlantic grupa i kako je koprivnička tvrtka ustvari jedina multinacionalna kompanija u Hrvatskoj nije najbolje sjela vodstvu Atlantica na čelu s Emilom Tedeschijem

Podsjetimo, Mršić je u nedavnom razgovoru za tportal na pitanje o mogućem preuzimanju Atlantica istaknuo kako Podravka treba nastaviti raditi kao samostalna tvrtka.

'Podravka ima distribucijsku mrežu u Adria regiji barem na razini Atlantica, a s ponosom ističemo da svoje proizvode plasiramo na 68 tržišta diljem svijeta dok u 28 njih imamo i urede. Bilo bi zaista neobično i rekao bih neprirodno da Atlantic preuzme Podravku. Podravka treba nastaviti funkcionirati kao samostalna kompanija jer je nakon uspješnog restrukturiranja dokazala svoj stvarni potencijal time što je i jedina multinacionalna kompanija u Hrvatskoj', rekao je Mršić.

Zanimalo nas je što na riječi šefa koprivničke tvrtke kažu u Atlanticu čiji je vlasnik Emile Tedeschi u više navrata, prvi put još 2009., javno izrazio želju za preuzimanjem Podravke.

Iz Atlantica su poručili Mršiću kako će odgovor na pitanje logike i benefita potencijalnog preuzimanja dati dioničari jedne i druge kompanije.

'U Atlantic Grupi nismo skloni davanju paušalnih i proizvoljnih ocjena, ali ako govorimo o relevantnim i objektivnim kriterijima iz perspektive dioničara, može se istaknuti da je Atlantic Grupa tijekom proteklih 15 godina rasla prosječnom godišnjom stopom od 20,7 posto, dok se Podravkin rast u istom razdoblju mjeri stopom od 3,7 posto te je dividenda dioničarima isplaćena samo dva puta (Atlantic Grupa, unatoč značajnim ulaganjima u širenje poslovanja, isplatila je svojim dioničarima gotovo tri puta više dividende u apsolutnom iznosu, s jasnim trendom rasta dividende). Također, smatramo kako je neobjektivno i pretenciozno podcjenjivati međunarodnu dimenziju i rezultate drugih uspješnih kompanija, među kojima je i Atlantic Grupa, koja tri četvrtine ukupnih prihoda ostvaruje izvan Hrvatske, s tvrtkama i zaposlenicima na 11 tržišta Zapadne i Istočne Europe te regije', poručili su Mršiću iz Atlantic Grupe.

Važni dioničari u obje kompanije domaći su mirovinski fondovi. U Atlantic Grupi imaju 29, a u Podravci 40 posto udjela. U ljeto ove godine pojavila se informacija da mirovinci razmišljaju o spajanju dviju kompanija što bi, tvrdili su tada analitičari, donijelo velike uštede, ali i dobre sinergijske učinke. Novonastala tvrtka s prihodima većim od devet milijardi kuna bila bi jak takmac europskoj konkurenciji.