NAKON RUSIJE U BUGARSKU

TDR nastavlja proboj na istočno tržište

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.06.2012 15:33
  • Objavljeno 15.06.2012 u 13:55
tdr kanfanar

tdr kanfanar

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Tvornica duhana Rovinj (TDR) kontinuirano širi svoje poslovanje na nova tržišta, prošlu je godinu obilježio iskorak u Rusiju, a ove godine na tržište Bugarske, gdje će se uskoro prodavati dvije marke njezinih proizvoda, izjavio je na susretu s novinarima iz zemalja jugoistočne Europe predsjednik uprave TDR-a Davor Tomašković

Napomenuo je kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) stavlja pred TDR dodatne izazove u poslovanju u jugoistočnoj Europi. Naime, ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTE značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji svoje proizvode izvoze u zemlje regije.

Zato je iznimno važno da hrvatska Vlada u pregovorima s institucijama EU-a pokuša stvoriti uvjete koji će te promjene ublažiti za TDR i sve vodeće hrvatske izvoznike, kazao je Tomašković.

Naveo je da se izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećavaju u Srbiji sa 15 posto na 57 posto, u BiH s nula na 15 posto, u Makedoniji sa 27 na 42 posto, na Kosovu s nula na 10 posto.

Efekti ovih promjena za TDR znače oko 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina.

TDR je sa 12,02 milijardi prodanih cigareta, 1,8 milijardi kuna ostvarenih prihoda i više od 60 posto prodaje ostvarene u izvozu u 2011. ojačao poziciju jednog od vodećih hrvatskih izvoznika i vodećeg proizvođača cigareta u jugoistočnoj Europi, izvijestili su iz tvrtke dodajući da TDR svoje proizvode plasira na 15 tržišta.

Uz uvjerljivu lidersku poziciju u Hrvatskoj i tržišni udio od 73 posto, TDR je vodeći i na tržištu BIH s oko 33 posto tržišnog udjela.

U Srbiji je TDR lani zadržao tržišni udio veći od osam posto, a u Crnoj Gori je povećan na 15 posto. Tržišni udio TDR-a na Kosovu iznosi osam posto, a u Makedoniji sedam posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!