GORE OD OČEKIVANOG

Talijanski BDP smanjen za 1,8 posto

13.02.2009 u 12:57

Bionic
Reading

Talijansko gospodarstvo u četvrtom tromjesečju lani zabilježilo je najveći pad aktivnosti od 1980. godine, poguravši četvrto po veličini europsko gospodarstvo u dublju recesiju no što se očekivalo, pokazali su u petak preliminarni podaci talijanskog statističkog ureda Istat

Talijanski bruto domaći proizvod (BDP) u tom je razdoblju smanjen za 1,8 posto u odnosu na tromjesečje ranije, što je najveći pad aktivnosti od 1980. od kada se vode te statistike, nakon što je u trećem tromjesečju lani smanjen za naniže revidiranih 0,6 posto.

Ekonomisti očekuju da se će gospodarsko usporavanje nastaviti u 2009., budući da globalno usporavanje šteti talijanskom izvozu i prisiljava kompanije na otpuštanje radnika i smanjenje proizvodnje.

Talijansko gospodarstvo službeno je ušlo u recesiju u trećem tromjesečju lani, prvu recesiju od početka 2005. Recesija se definira kao pad BDP-a dva tromjesečja zaredom.

Na godišnjoj razini, kako je objavio Istat, talijanski BDP smanjen je za 2,6 posto, što je također najoštriji pad od 1980.

Istat je objavio da je pad zabilježen diljem svih industrijskih i uslužnih sektora, dok je u poljoprivrednom sektoru zabilježeno poboljšanje. Detaljniji podaci bit će dostupni 2. ožujka prilikom objave konačnih podataka o BDP-u u 2008.