banco popolare i veneto

Talijanska vlada s 5,2 milijarde eura spašava dvije regionalne banke

26.06.2017 u 13:23

Bionic
Reading

Talijanska vlada odlučila je spasiti Banku Popolare i Veneto Banku s 5,2 milijarde eura samo dva dana nakon što su iz Europske središnje banke (ECB) upozorili da one propadaju, odnosno da će vjerojatno propasti

Takozvanu ‘dobru’ imovinu tih dviju banaka u regiji Veneto preuzet će talijanska bankarska grupa Intesa Sanpaolo uz simboličnu cijenu od jednog eura. Od ponedjeljka ujutro će poslovnice dviju banaka biti u sastavu Intese, najveće talijanske banke za poslovanje s građanima, a potez je to vlade u Rimu kojim se želi spriječiti potencijalna navala štediša koja bi se mogla proširiti na ostale talijanske banke. 

Talijanski premijer Paolo Gentiloni kazao je da je njihovo spašavanje potrebno kako bi se zaštitili štediše i zajamčilo ‘dobro zdravlje našeg bankarskog sustava’.

Ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan rekao je da će vlada također ponuditi jamstva u iznosu do 12 milijardi eura za potencijalne Intesine gubitke koji bi mogli proizići iz loših i rizičnih zajmova.  ‘Oni koji nas kritiziraju trebali bi reći koja bi bila bolja alternativa. Ja ju ne vidim’, kazao je ministar na tiskovnoj konferenciji održanoj u nedjelju.

Europska komisija odobrila je plan talijanske vlade, čime se izbjegava spašavanje prema potencijalno strožim pravilima Europske unije. Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je da će se dopuštenjem Italiji da koristi državnu pomoć ‘izbjeći gospodarski poremećaji u regiji Veneto’ 

‘Tim će se mjerama iz talijanskog bankarskog sustava ukloniti 18 milijardi eura loših zajmova i time doprinijeti njegovoj konsolidaciji’, dodaje Vestager. Bez Intesine ponude, kriza dviju banaka imala bi ozbiljne posljedice po talijanski bankarski sustav u cjelini. 

Propast tih dviju banaka mogla bi rezultirati gubitkom i do 4.000 radnih mjesta, piše talijanski list La Repubblica.