BOLJE OD OČEKIVANOG

Svjetske burze porasle nakon tri tjedna pada, dva su razloga

27.08.2023 u 07:17

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se zahvaljuje njihovoj korekciji nakon tri tjedna pada i rastu tehnološkog sektora nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata proizvođača čipova Nvidie

Dow Jones oslabio je prošloga tjedna 0,45 posto, na 34.346 bodova, no S&P 500 porastao je 0,8 posto, na 4.405 bodova, a Nasdaq indeks 2,25 posto, na 13.590 bodova. Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon oštroga pada u prethodna tri tjedna.

Pritom je najviše porastao tehnološki sektor jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati, kao i procjene daljnjeg poslovanja proizvođača čipova Nvidie. Cijena dionice Nvidie porasla je od početka godine više od 220 posto, što se zahvaljuje euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije (AI).

Nvidia je dio skupine koju na tržištu nazivaju 'Sedam veličanstvenih', a koja, među ostalim, uključuje Apple, Microsoft i Teslu, i koja je najzaslužnija za snažan rast S&P 500 indeksa ove godine.

No, na tržištu prošloga tjedna nije vladala euforija jer se prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice kreću blizu najviših razina u 16 godina, što loše utječe na tržište dionica. Ti prinosi rastu već tjednima jer rastu i bojazni da bi američka središnja banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

To je u petak potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell na tradicionalnom okupljanju središnjih bankara u američkom gradiću Jackson Holeu.

'Značajno smo zaoštrili monetarnu politiku u proteklih godinu dana. Iako se inflacija spustila sa svog vrhunca, što je dobrodošao napredak, ostala je i dalje previsoka. Spremni smo dodatno podići kamatne, ako to bude prikladno te namjeravamo zadržati politiku na restriktivnoj razini sve dok ne budemo sigurni da se inflacija održivo kreće silazno prema našem cilju', poručio je Powell.

Riječju, ostaje neizvjesno hoće li Fed još jednom povećati ključne kamatne stope i koliko će se dugo kamate zadržati na povišenim razinama. Špekulacije o odgovorima na ta pitanja i ubuduće će, kao i dosad, najviše utjecati na smjer tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, na 7.338 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,4 posto, na 15.631 bod, a pariški CAC 0,9 posto, na 7.220 bodova.