VISOKA INFLACIJA

Svjetske burze oštro pale, očekuje se daljnji rast kamata

09.07.2023 u 07:58

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer se inflacija u zapadnim zemljama i dalje kreće na visokim razinama, pa će središnje banke najvjerojatnije nastaviti podizati kamatne stope, što će dodatno usporiti rast gospodarstava

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 2 posto, na 33.734 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,2 posto, na 4.398 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 13.660 bodova. Najveća svjetska burza našla se pod pritiskom nakon izvješća koja su pokazala da je američko tržište rada i dalje snažno. Broj zaposlenih raste, kao i plaće.

A to znači da će se potrošnja i inflacija zadržati na visokim razinama, što bi moglo navesti američku središnju banku na agresivnije povećanje kamata nego što se očekivalo. Na sjednici u lipnju čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike utjecati na gospodarstvo i inflaciju.

Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate za 0,25 postotnih bodova. Dosad se vjerovalo da će to biti posljednje povećanje kamata u ovom ciklusu, koji traje već više od godinu dana. No, s obzirom na nove podatke s tržišta rada, moguće je da će Fed ipak i na jesen nastaviti s podizanjem kamata.

'Izvješća pokazuju da Fed ne treba biti zabrinut oko mogućeg slabljenja tržišta rada. Naprotiv, novi podaci daju mu razloga za daljnje povećanje kamata', kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE skliznuo je 3,7 posto, na 7.256 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,4 posto, na 15.603 boda, a pariški CAC 3,9 posto, na 7.111 bodova.