NHS PORUČUJE:

'Svjetska banka traži da se odreknemo svog identiteta!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2011 15:10
  • Objavljeno 14.12.2011 u 15:10
Krešimir Sever

Krešimir Sever

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Mjere koje predstavnici Svjetske banke predlažu Hrvatskoj za borbu protiv krize izravno udaraju na radnička i socijalna prava, te na same temelje socijalne države, ocijenili su danas Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)

Svjetska banka ponovno je pokazala kako sva njezina filozofija počiva na potpori kapitalu i neoliberalnoj doktrini kapitalizma, jer njezini prijedlozi udaraju na stečevine EU-a, kao i na samu Europsku socijalnu povelju, na radnička prava, socijalni dijalog, kolektivne pregovore i same kolektivne ugovore, tvrdi NHS u priopćenju.

Sada kad je Hrvatska na pragu EU-a, Svjetska joj banka predlaže odricanje od europskog socijalnog modela, pa i vlastitog identiteta. Pritom pokušava ponovno nametnuti poznati model koji smo već osjetili početkom 2000.-tih, što je završilo i izmjenama ZOR-a na štetu radnika 2003. godine.

Očekujemo da nova vlast ne poklekne pred izazovom i mamcem Svjetske banke te da modele izlaska iz krize potraži negdje drugdje, a ne u rezanju radničkih prava i plaća javnog sektora, suspenziji kolektivnih ugovora, te na račun umirovljenika i socijalno najugroženijih, poručuje NHS.

Predstavnici Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj jučer su procijenili da bi iduće godine hrvatski BDP mogao pasti za jedan posto, zbog čega će biti vrlo teško smanjiti fiskalni deficit, pa bi se država mogla nastaviti zaduživati do granice od 60 posto BDP-a.

Zbog toga bi nova Vlada morala krenuti u oštru fiskalnu konsolidaciju, što znači rezove u masi plaća u javnom sektoru, mirovinskom i zdravstvenom sustavu te sustavu socijalne skrbi. Hrvatska bi također trebala fleksibilizirati radno zakonodavstvo i smanjiti troškove zapošljavanja i otpuštanja radnika, poručili su predstavnici Svjetske banke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi