ZBOG PADA CIJENA NAFTE

Svjetska banka povećala procjenu pada ruskog gospodarstva u ovoj godini

07.04.2016 u 07:48

Bionic
Reading

Rusko gospodarstvo smanjit će se ove godine 1,9 posto, a iduće bi trebalo porasti 1,1 posto, procijenila je Svjetska banka (SB), snizivši dosadašnje prognoze zbog očekivanih nižih cijena nafte.

U prosincu su u SB-u prognozirali da će se aktivnosti u ruskom gospodarstvu ove godine smanjiti 0,7 posto, te porasti za 1,3 posto u 2017.

Dosada su u Svjetskoj banci za ovu godinu prognozirali prosječnu cijenu nafte od 49 dolara po barelu, a nove su prognoze za Rusiju temeljili na pretpostavljenoj prosječnoj cijeni nafte od 37 dolara za barel.

U najnovijem izvješću o Rusiji, objavljenom u srijedu, SB napominje da će prognozirano povećanje siromaštva u toj zemlji u ovoj godini biti najveće od krize iz 1998. i 1999. godine i da će zasjeniti probleme koje je prouzročila globalna financijska kriza iz 2008.

Dodaju i da Rusija vjerojatno neće ostvariti zacrtani proračunski manjak od tri posto BDP-a u ovoj godini, napominjući i da ne očekuju ozbiljne strukturne reforme prije predsjedničkih izbora u 2018. godini.