zanimljiva priča

'Svima bih preporučio da se okušaju kao obrtnici. Taj osjećaj slobode je nezamjenjiv'

13.02.2019 u 14:33

Bionic
Reading

Denisu je vožnja na Uber aplikaciji u početku bila dodatni posao. No, s vremenom je shvatio da može biti i osnovni posao ako joj se u potpunosti posveti. Danas je uspješan obrtnik i sam svoj šef

Kao testno razdoblje sam par mjeseci vozio za jednog Uberovog partnera, no vrlo brzo sam otvorio svoj obrt, dao otkaz na dotadašnjem poslu i u potpunosti se posvetio vožnji na Uber aplikaciji, priča Denis Radelić, vozač Ubera iz Zagreba.

Do tada je radio kao trgovački putnik, no novi poslovni model koji je Uber ponudio, zainteresirao ga je dovoljno da se i sam okuša za volanom. U početku je na Uber platformi vozio svega par sati dnevno uz stalni posao, no kad je shvatio da od vožnje može zaraditi pristojnu plaću i pri tome biti sam svoj šef, odlučio joj se u potpunosti posvetiti.

Dao je otkaz na poslu i otvorio paušalni obrt.

- Isplatilo se zamijeniti stalni posao s vožnjom na Uberu. Kao i u svemu ima boljih i lošijih dana, no ni za što ne bih mijenjao ovu slobodu kad si sam mogu odrediti radno vrijeme. Radim za sebe, nisam u sustavu PDV-a, pa su mi davanja prema državi manja, i na kraju mjeseca zaradim pristojnu plaću za život. Više od toga mi ne treba, objašnjava Denis. Sve potrebne papire za obrt, taksi licencu i dozvolu za rad u Zagrebu ishodio je u roku mjesec dana.

Svi vozači koji odluče postati samostalni poduzetnici i na taj način maksimizirati zaradu, mogu se javiti u Uberov Centar za podršku vozačima gdje mogu dobiti sve potrebne informacije o tome, ali i o svim ostalim pitanjima vezanima uz funkcioniranje Ubera.

- Svakome bih preporučio da se odvaži na otvaranje obrta. Jednostavan je za vođenje, nikome ne odgovaraš niti dio zarade moraš dati većim firmama. Znaš točno koliko si vozio i zaradio. Vrlo jednostavna računica, zaključuje Denis koji nakon više od 3.500 vožnji ima ocjenu 4.95 i mnogobrojne anegdote s putnicima. U lijepom sjećanju ostao mu je bračni par iz Indije koji je nakon Svjetskog prvenstva u nogometu došao vidjeti kakva je to zemlja koja je druga na svijetu u nogometu, a ima stanovnika kao jedan njihov kvart u Mumbaiju.

- Jedna od pozitivnih strana vožnje na Uber aplikaciji je i što upoznaš jako puno ljudi i svašta s njima doživiš. Nikad neću zaboraviti kada sam usred noći tijekom vikenda dobio vožnju i dočekali su me muž i žena - ona u trudovima. Prevrtio sam cijeli scenarij poroda u glavi. Što ako počne rađati u autu? Što napraviti? Srećom, već za pet minuta smo bili u Petrovoj i ona izlazi iz auta, dahće između trudova i potpuno smireno mi želi platiti vožnju. Mislim da smo njen muž i ja bili u duplo većoj panici nego ona, smije se Denis. Samo im je poželio sreću i odahnuo.

Denis vozi svaki dan, osim nedjeljom koja je rezervirana za obitelj. Uživa za volanom i u druženju s putnicima. U pauzama popije kavu s kolegama ili ode u teretanu.

- Najbolje kod vožnje na Uber aplikaciji je da imate vremena za sve jer si sami organizirate dan. Taj osjećaj slobode je nezamjenjiv.