PROPULZIVaN SEKTOR

Svijetla budućnost pred fintechom: Do 2030. vrijedit će 1,5 bilijuna dolara?

08.05.2023 u 18:58

Bionic
Reading

Prihodi od financijske tehnologije mogli bi porasti šest puta, s 245 milijardi dolara na 1,5 bilijuna dolara do 2030. godine, prema izvješću Boston Consulting Groupa (BCG) i QED Investorsa

Procjenjuje se da će fintech, sektor koji trenutačno drži dva posto udjela u globalnom prihodu od financijskih usluga od 12,5 trilijuna dolara, porasti do sedam posto.

Godina 2022. pokazala se kao teška za fintech te je u prosjeku izgubio više od polovice svoje tržišne vrijednosti. No prema novom istraživanju, ovaj pad bio je samo kratkoročna korekcija u inače dugoročno pozitivnoj putanji.

Azijsko-pacifičko područje spremno je nadmašiti SAD i postati vodeće svjetsko fintech tržište do 2030., s predviđenom ukupnom godišnjom stopom rasta (CARG) od 27 posto. Taj će rast prvenstveno potaknuti gospodarstva u nastajanju, kao što su Kina, Indija i Indonezija, a koja imaju najveće fintech tvrtke, zatim veliku populaciju s nedostatkom bankovnih sredstava, velik broj malih i srednjih poduzeća te rastuću mladež i srednju klasu koja aktivno koristi tehnologiju.

Sjeverna Amerika, koja trenutačno ima najveću svjetsku industriju financijskih usluga, ostat će ključno fintech tržište i središte inovacija, za koje se predviđa da će porasti četiri puta, na 520 milijardi dolara u 2030., pri čemu će SAD činiti projiciranih 32 posto globalnog rasta prihoda od fintecha, piše Finextra.com.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija zajedno predstavljaju treće najveće tržište financijskih institucija na svijetu i očekuje se njegov velik rast do 2030. Procjenjuje se i da će biti više nego peterostruko u odnosu na 2021. te predvođeno sektorom plaćanja. Slično tome, predviđa se da će tržišta Latinske Amerike, predvođena Brazilom i Meksikom, koja su uspostavila fintech krajolike, pokazati CARG od 29 posto u istom vremenskom okviru.

Izvješće predviđa i CAGR prihoda od fintecha od 32 posto do 2030. u Africi. Sektor plaćanja peterostruko će narasti, na 520 milijardi dolara, potaknut prekograničnim plaćanjima, modelima 'plaćanja plus' (plaćanje računa i aplikacije za to koje nude srodne usluge kao što su usluge novčanika) i plaćanjima u stvarnom vremenu.

No B2B2X (poslovni model u kojem više strana stvara i isporučuje nove usluge za bilo koju vrstu krajnjeg korisnika, op.a.) i B2B (koji služi malim tvrtkama) predvodit će sljedeću eru fintecha, navodi se u izvješću. B2B2X čine B2B2C, B2B2B i igrači financijske infrastrukture. Očekuje se da će tržište B2B2X-a rasti po CAGR-u od 25 posto te do 2030. dosegnuti godišnji prihod od 440 milijardi dolara, uz podršku rasta ugrađenih financija i financijske infrastrukture.

Očekuje se da će tržište B2B-a rasti po CAGR-u od 32 posto te dosegnuti godišnji prihod od 285 milijardi dolara pružajući rješenja malim tvrtkama, onima koje nemaju dovoljno kredita i imaju lošu uslugu. U izvješću se navodi da propisi moraju biti 'proaktivni, izjednačavajući uvjete za igru omogućavanjem bržih rješenja za licence bankarskih i platnih institucija, podržavanjem digitalne javne infrastrukture i olakšavanjem otvorenog bankarskog ekosustava'.

Deepak Goyal, BCG MD i stariji partner te koautor izvješća, kaže: 'Putovanje fintechom još je u ranoj fazi i nastavit će revolucionirati industriju financijskih usluga kakvu poznajemo. Korisničko iskustvo i dalje je loše. Više od polovice svjetske populacije i dalje ne koristi bankovne usluge ili ih nema u dovoljnoj mjeri, a tehnologija nastavlja otvarati nove načine upotrebe. Svi dionici stoga moraju iskoristiti ovaj trenutak, a proaktivni moraju biti i regulatori.'