KONFERENCIJA WHO-A

Svijet odlučuje o višim porezima na duhan - novinarima zabranjen pristup!

09.11.2016 u 09:04

Bionic
Reading

Ovih dana u New Delhiju održava se konferencija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na kojoj će predstavnici 180 zemalja donijeti nove mjere za ograničavanje korištenja duhanskih proizvoda

Osim što su mjere već u najavi u poslovnoj zajednici izazvale dosta zabrinutosti jer se odnose na povećanje poreza na duhanske proizvode i novu regulaciju vezanu uz pakiranje cigareta, ono što je razbjesnilo javnost je činjenica da su svi novinari s konferencije naprosto izbačeni.

Zanimljivo, niti jedna od 180 zemalja članica skupa nije se pobunila zbog izbacivanja novinara.

Na konferenciji naziva COP 7 povećanje poreza na duhanske proizvode središnja je tema. Forbes piše da bi to bio udar na duhansku industriju koji neće povećati prihode državnih proračuna niti će odvratiti potrošače od pušenja.

'Prihodi od poreza počinju padati nakon prekomjernog povećanja. Ljudi će se okrenuti crnom tržištu', pišu u Forbesu.

Zabrinjava i činjenica da bi trebao biti prihvaćen prijedlog o pakiranju cigareta u kutije na kojima neće smjeti pisati ni naziv brenda cigareta.

Protiv cigareta pakiranih u kutije bez ikakvih naziva ili obilježja kompanija, tzv. standardiziranih pakiranja buni se koalicija koja u članstvu ima pedesetak međunarodnih organizacija. Ta koalicija navodi kako su standardizirana pakiranja čisto kršenje intelektualnih prava.

Koji će se zaključci donijeti na samitu WHO-a, ostaje nejasno do njegova završetka, s obzirom na to da je novinarima zabranjen pristup.