NOVA ULOGA LADY GAGE

Svijet mijenja način izračuna BDP-a

31.07.2013 u 18:08

Bionic
Reading

Na prvi pogled moglo bi se pomisliti da se radi o čudu: američka ekonomija u srpnju je 'porasla' za oko tri posto. Ali ne radi se o čudu - Amerikanci su počeli drukčije računati BDP, izvještava Deutsche Welle

Američka pop-kraljica Lady Gaga diljem svijeta prodala je oko 90 milijuna ploča i znatno doprinijela porastu američkog BDP-a. Da, i prodaja majica s likom Lady Gage, pa čak i prodaja ulaznica za njezine koncerte doprinosi boljitku gospodarstva. Ubuduće će na rast BDP-a utjecati čak i neobjavljene pjesme. Svaki put kad Lady Gaga uđe u tonski studio, to bi moglo utjecati na stopu rasta američkog BDP-a.

Naime, već samo razmišljanje o tekstu i glazbi za nove pjesme dio je procesa kojeg ekonomisti nazivaju 'stvaranjem nove vrijednosti'. Taj je proces pojednostavljeno govoreći, investicija, ono što Lady Gaga ulaže u karijeru - i zato će on ubuduće biti sastavni dio BDP-a, baš kao i svaka druga investicija u SAD-u.

'Cjelokupno područje istraživanja i razvoja do sada je bilo tretirano kao međuproizvod ili sirovina. Kao dobro koje se koristi tijekom proizvodnje, npr. energija', pojašnjava za DWKim Schoenholz, ekonomist sa Sveučilišta u New Yorku.

Kruške i jabuke

Američki Ured za ekonomsku analizu ubuduće će u kalkulaciju BDP-a uključivati i umjetnost i 'kreativna djela', a ne kao do sada, samo promet koji se ostvari njihovom prodajom. To vrijedi i za knjige i filmove, kao i za svaki proces istraživanja i razvoja. Do sada se, primjerice, kod iPada uvažavao samo promet ostvaren prodajom; ubuduće će u BDP-u biti uvaženi cjelokupni troškovi razvoja tog tableta.

Revizija proračuna BDP-a u SAD-u se tako prilagođava načinu makroekonomskih podataka kojeg su Ujedinjeni narodi, Europska komisija i MMF dogovorili još 2008. godine. 'Te standarde sve zemlje koje su uključene u proces moraju primijeniti do kraja 2014. godine', dodaje Schoenholz.

SAD je prva država koja počinje primijenjivati nova pravila. Njemačka će to učiniti u rujnu 2014. Tko dakle od kolovoza ove godine želi uspoređivati BDP pojedinih zemalja, taj će uspoređivati kruške i jabuke.

Dugovi opadaju...

Što će novi način računanja BDP-a promijeniti? Ekonomist Schoenholtz očekuje da će se nacija neko vrijeme intenzivno baviti novom kalkulacijom jer će se zbog nje promijeniti i mnogi odnosi nacionalne ekonomije. Dugovi će u odnosnu na BDP postati manji, baš kao i državni izdaci. Još uvijek se ne zna u potpunosti kako će nova kalkulacija BDP-a utjecati na stopu inflacije.

Ubuduće će se i dionice orijentirati prema 'novom' BDP-u. Nacionalno tršište vrijednosnih papira danas se smatra precijenjenim ukoliko vrijednost svih dionica iznosi između 90 i 115 posto BDP-a. Taj će 'koridor' nešto opasti, a to bi, očekuje se, moglo dovesti do (novog) porasta vrijednosti dionica.

Cijeli članak možete pročitati ovdje