PONIŠTENI PRINOSI

Svibanj poguban za investicijske fondove

investicije

investicije

Izvor: Corbis / Autor: CJ Burton/Corbis

Nakon sedam uzastopnih mjeseci, koliko su fondovi bilježili pozitivne prinose, u svibnju je većina zabilježila pad. Tokom svibnja su tako poništeni prinosi koje su ostvarili u mjesecu ranije. Poraslo je 26 fondova, dok je ostalih 69 ostvarilo negativne rezultate, prvenstveno kao posljedicu europske dužničke krize i neuspjelog zatvaranja naftne bušotine u Meksičkom zaljevu

Crobex je u svibnju pao za 8,09 posto, dok je Crobex10 korigiran za 7,88 posto, a obveznički Crobis bilježi pad od 0,26 posto. Glavni američki indeksi, Dow Jones, Nasdaq i S&P 500, pali su od 10 do 11 posto.

U svibnju su fondovi ostvarili mjesečne rezultate u rasponu od 1,37 do -9,91 posto. Ukupno su trideset i četiri fonda pala za više od četiri posto, dok samo tri fonda bilježe rast veći od jedan posto. Među deset najuspješnijih se nalaze predstavnici svih grupa fondova, a prevladavaju novčani fondovi. Najuspješniji je bio Platinum Blue Chip

Među najboljima od 66 dioničkih i mješovitih fondova nalaze se oni koji najviše investiraju na tržišta u razvoju, odnosno na BRIC tržišta. Kod dioničkih su pozitivne rezultate ostvarili jedino Platinum Blue Chip (1,37 posto) i Platinum JIE (1,15 posto). Kod mješovitih je situacija jako slična, naime jedini mješoviti fond koji je porastao je Raiffeisen Prestige s prinosom od 1,16 posto. Slijede ga s padom od 1,02, odnosno 2,24 posto Allianz Portfolio i HPB Global. Kod dioničkih i mješovitih fondova su najveći pad od 9,91, odnosno 5,57 posto zabilježili Aureus US Equity i ICF Balanced.

Od deset obvezničkih fondova, četiri su porasla, a šest ih je palo. Ostvarili su mjesečne promjene u rasponu od 0,94 posto, koliko je porastao najuspješniji ZB bond, do -0,53 posto, koliko je iznosio pad OTP euro obvezničkog.

Svi novčani fondovi su porasli. Ostvarili su prinose u rasponu od 0,13 do 0,37 posto, a najuspješniji su bili Erste Euro-Money i Erste Money s rastom od 0,37, odnosno 0,36 posto. Mjesečni rast veći od 0,25 posto bilježi deset od ukupno devetnaest novčanih fondova.

Prinosi fondova u ovoj godini kreću se u rasponu od 13,76 do -8,24 posto, a pozitivne rezultate bilježi 56 njih. Dvadeset fondova je poraslo za više od tri posto, a osam ih je poraslo preko pet posto. Najuspješniji je i dalje Aureus US Equity (13,76 posto), a slijedi ga MP-Mena HR s prinosom od 11,73 posto.

Kretanje prinosa otvorenih investicijskih fondova pogledajte ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi