SUČELJAVANJE O ZDRAVSTVU

Svi se slažu: Treba nam jača privatna zaštita i preventiva

09.04.2024 u 12:34

Bionic
Reading

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) održano je stranačko sučeljavanje na temu: 'Efikasno zdravstvo: Kako razvijati sustav koji je usmjeren na pacijenta?' u organizaciji Jutarnjeg lista. Stavove o ključnim izazovima s kojima se suočava zdravstveni sustav iznijeli su tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić (HDZ), Mišo Krstičević (SDP), Damir Biloglav (Domovinski pokret), Ivan Bekavac (Most) i Ivana Kekin iz platforme Možemo.

U uvodnom izlaganju HUP-a Hrvoje Stojić predstavio je analitičke podatke o stanju hrvatskog zdravstva i zahtjeve poslodavaca u pogledu mjera za postizanje efikasnijeg, dostupnijeg i održivijeg zdravstvenog sustava.

Između ostaloga, HUP traži povoljnije uvjete investiranja u zdravstvu. 'Kada govorimo o velikim investicijama, većim od 100 milijuna eura, u nepovoljnom smo položaju ne samo u odnosu na razvijene članice EU, već i na zemlje u okruženju. Moramo, prije svega, rokove plaćanja u sustavu zdravstva svesti na zakonske, potrebno je raditi na povratku naših građana koji su radili u sustavu zdravstva a sada su u inozemstvu', naveo je Stojić.

HUP se zauzima i za povećanje izdvajanja iz domaćeg BDP-a za zdravstvo s 8,5 na 11 ili 12 posto, što je, istaknuo je, prosjek EU.

Stojić je upozorio na podatak iz istraživanja agencije Ipsos da 78 posto naših građana smatra da je dostupnost novih, inovativnih lijekova u Hrvatskoj manja nego u Europskoj uniji.

Biloglav (DP): Kroz sustav godišnje prođe pet milijardi eura, a nemamo rezultata

Iznoseći na stranačkom sučeljavanju u HUP-u program Domovinskog pokreta za zdravstvo Damir Biloglav pošao je od ocjene da je sadašnji sustav zdravstva neodrživ.

'Imamo kaos koji ne zadovoljava nikoga. Kroz sustav HZZO-a godišnje prođe oko pet milijardi eura, a rezultat nemamo. Ključno je, prije svega, pojačati primarnu zdravstvenu zaštitu. Sustav osiguranja treba ustrojiti tako da se kontroliraju troškovi, što sada nije slučaj', ustvrdio je Biloglav (DP).

Govoreći o programu platforme Možemo za zdravstvo, Ivana Kekin također se zauzela za drastično jačanje primarne zdravstvene zaštite.

'U drugom koraku moramo promovirati prevenciju, zdrav život, u trećem promijeniti sustav upravljanja, a u četvrtom koraku promjena digitalizirati sustav kako bi vidjeli tko i kako radi. Konačno, moramo mijenjati model financiranja', navela je Kekin. Dodala je da će se i liste čekanja u bolnicama smanivati ako će se najveći dio usluga događati u primranoj zaštiti.

Bekavac (Most): Zdravstvene radnike treba osloboditi administracije

Iznoseći program Mosta za zdravstvo Ivan Bekavac pošao je od upozorenja da će vrlo brzo sustav zdravstva morati odgovoriti na zahtjev pojačanog starenja stanovništva.

'Sustav treba urediti tako da se zdravstvene djelatnike oslobodi administracije kako bi se mogli baviti pacijentima. Moramo vidjeti što nam u bolničkom sustavu treba, što je višak, nepotreban trošak. U primarnoj medicini moramo uvesti preventivne, održive programe za poboljšanje zdravlja stanovništva', naznačio je Bekavac.

  • +13
Sučeljavanje o budućnosti zdravstva Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Govoreći o programu SDP-a za zdravstvo, Mišo Krstičević zauzeo se za točno lociranje uzroka problema u zdravstvu.

'Mjere štednje u zdravstvu prije 40 godina dovele su do urušavanja primarne zdravstvene zaštite, nemogućnosti liječenja, nezadovoljstva i građana i osoblja. Bit je shvatiti da treba zaustaviti urušavanje primarne zdravstvene zaštite kao civilizacijskog dosega', naveo je Krstičević (SDP).

Dulibić (HDZ): Nastavljamo obnovu bolnica i ulaganja u opremu

Iznoseći elemente programa HDZ-a za zdravstvo, državni tajnik u Ministarstvu zdravstvu Tomislav Dulibić pošao je od ocjene da se u javnosti čuje previše negativnih ocjena o stanju u zdravstvu te da je naš zdravstveni sustav jedan od boljih.

'U proteklih osam godina značajno smo povećali plaće, i dalje ćemo nastaviti s time. Nastavljamo obnovu bolnica i ulaganja u opremu. Smanjili smo liste čekanja, ali one su problem u svim sustavima', naznačio je Dulibić (HDZ).

U nastavku sučeljavanja Ivana Kekin zauzela se za nagrađivanje osoblja u zdravstvenom sustavu koji će dati doprinos smanjenju liste čekanja.

Mišo Krstičević (SDP) upozorio je kako broj liječnika i osoblja u zdravstvenom sustavu raste, broj stanovnika se smanjuje, a liste čekanja su sve dulje.

'Sve ovo ukazuje da nama nedostaje kontrola, a nered imamo i zbog lošeg ustrojstva da se zdravstvo gurne u privatne ruke. Indikativno je da u medicinskim granama gdje imamo najviše liječnika imamo duže liste čekanja', ocijenio je Krstičević.

Ivan Bekavac (Most) ustvrdio je da su liste čekanja neadekvatan pojam.

'Liste čekanja su ‘kupus‘ u kojem ima svega. Bez prethodno donesenih normativa u sustavu nećemo imati realno jasne liste čekanja. Kad se onemogući, primjerice, dvostruko ili trostruko naručivanje, izbaci demagogija o listama čekanja i promijeni sustav upravljanja bolnicama, moći ćemo kvalificiranije govoriti o pristupu zdravstvenih usluga', naznačio je Bekavac.

  • +24
Novi kompleks KBC Rijeka Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Damir Biloglav (DP) usuglasio se s ocjenama da u nas postoji krivi pristup listama čekanja.

'Prošle godine 53 milijuna usluga pruženo je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a gotovo isti broj usluga imali smo u specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti', upozorio je Biloglav (DP).

Osvrnuvši se na sustav financiranja zdravstva, Ivan Bekavac (Most) upozorio je kako se provelo nekoliko sanacija zdravstvenog sustava koje nisu dale rezultat.

'Sanacija zdravstva zadnjih godina dosegnula je 1,5 posto BDP-a godišnje. Pritom se ništa realno, strukturno ne čini da se poboljša kvaliteta zdravstvene zaštite. U javnoj nabavi ima još dosta prostora za uštede', ocijenio je Bekavac (Most).

Krstičević (SDP): Nije ministar zdravstva ministar financija

Mišo Krstičević upozorio je kako se ministri zdravstva i drugi javni dužnosnici u zdravstvu ne mogu baviti menadžmentom.

'Nije ministar zdravstva ministar financija. Ministar zdravstva se mora usredotočiti na kvalitetu usluge, zaštitu i unaprjeđenje zdravstvenog sustava. Mi smo cijelu priču sveli na novac, a tako nema cjelovite reforme zdravstva koju trebamo', kazao je Krstičević (SDP).

Tomislav Dulibić (HDZ) podsjetio je kako su rokovi plaćanja u zdravstvu prije tri godine bili oko 360 dana, a sada su 120 dana.

'Plan je rokove plaćanja svesti na 60 dana. Kada govorimo o financiranju zdravstva u širem smislu, mi još uvijek imamo premala privatna izdvajanja za zdravstvo', ocijenio je Dulibić.

Kekin (Možemo): Bolnice stalno stvaraju dugove

Damir Biloglav (DP) protivi se učestalim ocjenama da su u nas lijekovi skupi. 'Ponekad se pitam kako je neki lijek moguće proizvesti po cijeni koja je označena. Naši građani koji žive u inozemstvu kupuju lijekove u Hrvatskoj', rekao je Biloglav (DP).

Ivana Kekin (Možemo) komentirala je limite u bolnicama koji su dostatni samo za plaće.

'Ako bolnica nema za lijekove, a mora ih naručiti, stvara se dug. Na dug se plaća kamata veledrogerijama i na kraju sve to plaćaju građani', upozorila je Kekin.

Polemizirajući s ocjenama predstavnice platforme Možemo, Tomislav Dulibić (HDZ) kazao je kako društvo koje se odlučilo za kapitalizam i privatnu inicijativu mora prihvatiti činjenicu da postoje poduzetnici koji razvijaju poslove, zapošljavaju radnike i uplaćuju poreze i doprinose.