SVJETSKI TREND

Sve više 'pametnih' gradova i u Hrvatskoj

11.10.2016 u 14:23

Bionic
Reading

Od 128 gradova u Hrvatskoj više od 40 razvija i primjenjuje neka od pametnih, 'smart cities' rješenja koja uz nove tehnologije i društvene koncepte omogućuju kvalitetniji život i upravljanje gradom, a iako je to još daleko od onoga što se radi u svijetu, ipak pokazuje da Hrvatska slijedi taj trend

To je istaknuto na konferenciji 'Pametni gradovi/Smart Cities-gradovi budućnosti' koja je u organizaciji Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista te uz podršku Udruge gradova u utorak okupila stotinjak sudionika.

'Smart cities rješenja sve su prisutnija i u hrvatskim gradovima, jer ih nameće vrijeme. Znamo da se većina građana služi računalima, pametnim telefonima i internetom, koji su alati za primjenu i korištenje smart cities rješenja', istaknuo je predstavnik Udruge gradova i gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel

Iznio je primjer svoga grada koji nosi titulu pametnog, zbog rješenja uvedenih u gradsku upravu i druga područja, u što je zadnjih godina uloženo nekoliko stotina tisuća kuna.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić podsjeća da je Pula prva u Hrvatskoj u potpunosti uvela ePoslovanje i digitalnu upravu i brojne servise i aplikacije za građane i turiste.

Direktorica prodaje Microsofta Hrvatska i BiH Lejla Zukić Krivdić izvijestila je da u Hrvatskoj u području smart rješenja ta tvrtka surađuje s 20 gradova, najviše u cloud rješenjima za unapređenje poslovanje gradskih uprava i komuniciranja te dostupnosti gradskih podataka građanima.

Predstavnik Graza prikazao je neka od smart rješenja koja se koriste u tom gradu, ocijenivši da je Graz daleko odmakao u njihovoj primjeni u raznim segmentima - od gradske uprave, obrazovanja, kulture do prometa, bio znanosti do gradskog dizanja. Graz tako ima jedan od najvećih solarnih parkova u Europi te je s još 30-ak gradova u svijetu uvršten na listu UNESCO-ovih dizajn gradova što podrazumijeva brojna smart rješenja.

Na konferenciji je naglašen rastući globalni trend urbanizacije u sklopu kojeg sve više stanovnika živi u gradovima. Primjerice, u Grazu se broj stanovnika od 2001. do 2016. povećao za oko 60 tisuća, na trenutnih oko 280 tisuća, a taj je trend prisutan i u gotovo svim gradovima Hrvatske i svijeta.

Urbanizacija, uz rastuću globalizaciju, individualizaciju, mobilnost, neo ekologiju s novim znanjima i vrstama poslova temeljenih na digitalnim tehnologijama, mijenja izgled gradova i život u njima. Prema istraživanjima iznesenima na konferenciji, do 2025. u svijetu će se razviti 26 megalopolisa i 90 održivih pametnih gradova, od čega polovica u sjevernoj Americi i Europi.

Prema procjenama iz raznih istraživanja, tržište pametnih gradova do 2020. porast će na oko 1,5 bilijuna američkih dolara, od čega će se oko 25 posto odnositi na projekte pametnog upravljanja ili eUprave i na obrazovni segment.

Najbrži rast očekuje se u energetskim rješenjima koja bi do 2020. trebali porasti za više od 25 posto, na 250 milijardi dolara. Predviđa se da će najveći naglasak u pametnim rješenjima biti na onima za međusobnu povezanost i pametan razvoj gospodarstva, ljudi, upravljanja, pokretljivosti (mobilnost), okoliša i općenito življenja.