PRIVATIZACIJA BRODOGRADILIŠTA

Sutra otvaranje ponuda za kupnju škverova

29.09.2009 u 14:20

Bionic
Reading

Sutra, 30. rujna, u 14 sati istječe rok za podnošenje ponuda na natječaj za privatizaciju šest brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu kojeg je Hrvatski fond za privatizaciju objavio 1. kolovoza

U isto vrijeme je javno otvaranje ponuda na kome će se doznati ima li ponuditelja za kupnju brodogradilišta.

Po posebnim uvjetima, za jednu kunu, država prodaje od 83,32 posto do 99,53 posto dionica u riječkom 3. maju, Brodograđevnoj industriji Split, Brodotrogiru i Kraljevici.

Prodaja po nominalnoj cijeni dionica predviđena za Brodosplit-Brodogradilište specijalnih objekata kod kojeg se prodaje jedan poslovni udjel koji čini sto posto temeljnog kapitala, po početnoj cijeni od 18,16 milijuna kuna.

Po nominalnoj cijeni prodaje se 59,25 posto pulskog Uljanika, a početna cijena je 397,49 milijuna kuna.

Nekoliko je obveznih uvjeta koje potencijalni ponuđači moraju ispuniti - trebaju dati poslovni plan za razdoblje od najmanje pet godina koji predviđa i restruktuiranje u trajanju od najviše pet godine i plan ulaganja s iznosom potrebnim za provođenje restruktuiranja, uključujući tehnološku obnovu.

Kod Uljanika poslovni i plan ulaganja ponuđači mogu dati ako ne prihvaćaju poslovni i program razvoja Uprave tog brodogradilišta.

U obveznim uvjetima svih natječaja su i uključivanje odgovarajuće kompenzacijske mjere u restrukturiranje te osiguravanje najmanje 40 posto ukupnih troškova restrukturiranja. Kupci se također trebaju obvezati na dokapitalizaciju u novcu, radi osiguranja poslovanja, pokrivanja gubitaka i tehnološke obnove.

Trebaju se izjasniti i koji će dio obveza brodogradilišta koja su pokrivena državnim jamstvima preuzeti na sebe i za to dati zamjensko jamstvo prvoklasne banke, dok će dio koji oni ne preuzmu na sebe preuzeti hrvatska država.

Ukupni iznos kredita svih brodogradilišta pokriven državnim jamstvima je 8,5 milijardi kuna.

Među obveznim uvjetima su i obveza usuglašavanja i prihvaćanja programa restruktuiranja s Agencijom za zaštiti tržišnog natjecanja i Europskom komisijom, kao i usklađivanje proizvodnih kapaciteta s izračunom kapaciteta po brodogradilištu koje će nakon završetka privatizacije svih šest brodogradilišta izraditi Ministarstvo gospodarstva.

Kupci moraju procijeniti i definirati broj radnih mjesta u brodogradilištima po završetku restrukturiranja i preuzeti kolektivne ugovore u razdoblju dok su na snazi.

O odabiru ponuda odlučivat će posebno povjerenstvo, u kojem će biti predstavnici Vlade, HFP-a, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda, kao i predstavnici uprava i sindikata svakog pojedinog brodogradilišta. Konačnu odluku, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, donijet će Vlada.