BORBA PROTIV NELIKVIDNOSTI

Šuker: Mijenjat ćemo stečajni i ovršni zakon

23.02.2010 u 16:52

Bionic
Reading

Na radnom ručku s poduzetnicima na kojem je gostovao ministar financija Ivan Šuker najviše je riječi bilo o nelikvidnosti. Ministar se pohvalio da država sve svoje obveze podmiruje na vrijeme, a najavio je skore promjene zakona o stečaju i ovršnog zakona s ciljem smanjenja financijske nediscipline koja je eskalirala rastom dospjelih neplaćenih obveza na 27,3 milijarde kuna

Šuker je istaknuo da se čak 80 posto neplaćenih dospjelih obveza odnosi na tvrtke do pet zaposlenih. 'To znači da se zakon o sudskom registru hitno mora mijenjati', poručio je Šuker te najavio izmjenu zakona tako da osoba koja ima neka nepodmirena dugovanja neće moći otvoriti novu tvrtku.

Poduzetnici su tražili da država svojim instrumentima spriječi one koji imaju račune pod blokadom, a i dalje posluju otvarajući nove račune. Šuker je pozvao predstavnike HUP-a da organiziraju susret s ministrom pravosuđa i predstavnicima visokog trgovačkog suda na kojem bi se raspravilo o zakonskim izmjenama koje bi ojačale financijsku disciplinu. Najavio je skore izmjene ovršnog zakona kojima bi se skratili rokovi naplate i onemogućilo odugovlačenje plaćanja.

Ministar je predstavio i Vladine mjere za gospodarski oporavak i razvitak, modele financiranja i novi jamstveni fond. Izvijestio je da je na prvoj aukciji za kredite HBOR-a sudjelovalo 16 banaka s ukupnim zahtjevima za 357 milijuna kuna. 'Rezultati aukcije pokazali su da banke s kamatama mogu ići niže nego što su govorile', naglasio je Šuker, izražavajući zadovoljstvo što je postignuta prosječna kamatna stopa od 5,05 posto. Istaknuo je da 'neke vodeće banke nisu dobile pravo na ove kredite jer nisu ponudile dovoljno nisku kamatnu stopu'.

Ministar je najavio novu aukciju za deset do petnaest dana.