Kolaps Evergrandea

Sud u Hong Kongu naredio likvidaciju kineskog nekretninskog diva

29.01.2024 u 09:28

Bionic
Reading

Sud u Hong Kongu naredio je likvidaciju posrnule kineske razvojne tvrtke Evergrande nakon 18-mjesečnog saslušanja.

Evergrande, koji drži sramotnu titulu najzaduženijeg građevinskog poduzetnika na svijetu s oko 300 milijardi dolara obveza, nije uspio uvjeriti sud da ima održiv plan restrukturiranja, nakon što mu je dano sedam produženja od prvog pokretanja sudskog postupka u lipnju 2022. Međutim, još uvijek se može žaliti, piše Guardian.

Sutkinja Linda Chan donijela je presudu u ponedjeljak ujutro, rekavši da je 'vrijeme da sud kaže da je dosta'.

Zahtjev za likvidaciju podnio je Top Shine u lipnju 2022., investitor u jedinicu Evergrande Fangchebao, uz objašnjenje da programer nije ispoštovao ugovor o otkupu dionica koje je kupio u podružnici.

Evergrande je radio na planu sanacije duga od 23 milijarde dolara, no on je propao u rujnu kada je tvrtka objavila da je njezin osnivač, milijarder Hui Ka Yan, pod istragom zbog 'sumnje za nezakonite zločine'.

Privremeni likvidatori bit će postavljeni u ponedjeljak poslijepodne. Od njih se očekuje da preuzmu kontrolu nad imovinom Evergrandea, pregovaraju s vjerovnicima o restrukturiranju duga te preuzmu upravljanje tvrtkom.

Evergrande Izvor: EPA / Autor: WU HONG/EPA

No očekuje se da će proces biti kompliciran i imati mali utjecaj na poslovanje tvrtke u neposrednoj budućnosti. Offshore likvidatori, koje imenuju vjerovnici i imaju zadatak preuzeti kontrolu nad Evergrandeovim podružnicama u kontinentalnoj Kini, mogli bi potrajati mjesecima ili godinama i vjerojatno bi se suočili s poteškoćama u procesu. ​

Kina je drugačija jurisdikcija u odnosu na Hong Kong, a u prethodnim slučajevima poput developera Kaisa grupe i solarne tvrtke Suntech, procesi su bili 'mutni', rekla je analitičarka Anne Stevenson-Yang, osnivačica istraživačke tvrtke J Capital.

Redmond Wong, glavni strateg za Kinu u Saxo Marketsu, rekao je da je vjerojatnost da dioničari Evergrandea u Hong Kongu dobiju bilo što iz procesa likvidacije 'vrlo mala'.