UDAR NA RADNIČKA PRAVA

Stvara se fronta protiv Jadranke Kosor

14.05.2010 u 12:35

Bionic
Reading

Ukoliko se stvarno odluči ići u izmjene Zakona o radu (ZOR) te uvede odredba da isti dan kad istekne kolektivni ugovor prestaju vrijediti i stečena prava, Vlada bi mogla napraviti nešto dosad nezamislivo – ujediniti sve sindikate

Nakon što je jučer Krešimir Sever, čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata, druge najveće sindikalne središnjice u zemlji (114.000 članova), pozvao na zajednički otpor politici Banskih dvora, danas je to učinio i Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, treće po veličini sindikalne organizacije (80.000 članova).

'Na djelu je demontaža socijalne države! To je suprotno programu HDZ-a i ustavnim odredbama ove države. Vlada ne zna što radi! Ona pluta na vodi nesvjesna svojih postupaka. Kratkoročnim učincima želi se dodvoriti javnosti sve zbog parlamentarnih izbora', ustvrdio je Ribić.

Najavljene izmjene ZOR-a osjetili bi svi zaposleni, bez obzira na to jesu li članovi nekog sindikata, a idu za tim da se poslodavcima olakša rezanje radničkih prava.

Sad, kad istekne kolektivni ugovor, stečena prava – božićnica, regres, uskrsnica, slobodni dani… - vrijede sve do sklapanja novog ugovora. U slučaju da se to izmijeni te da ona prestanu vrijediti isti dan kad istekne kolektivni ugovor, sva prava dolaze u pitanje.

Vladajući razmišljaju o tome prije svega zato što ove godine namjeravaju uzeti božićnicu, regres i dar za dijete zaposlenima u javnim i državnim službama, i tako uštedjeti 640 milijuna kuna.

Izmjenama bi sebi otvorili prostor za lakše ukidanje Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za državne službe koji vrijedi do 2012. godine.

Što se tiče javnih službi, njihov TKU istječe krajem lipnja i u slučaju izmjena ZOR-a neće se moći pozivati na produljenu primjenu, odnosno neće moći tužiti zbog najavljene neisplate božićnice i dara za djecu. Pravo na ovogodišnji regres od 1.250 kuna dospijeva prije isteka TKU-a pa sindikati imaju osnove za tužbu.

'Radi se o napadu na temeljno načelo! U svakoj civiliziranoj zemlji postoji rok od šest mjeseci do godinu dana, koliko vrijede stečena prava. Zbog toga pozivam sve sindikate na zajednički angažman oko obrane Zakona o radu', rekao je Ribić.

I ovaj put se čelnik Matice sindikata Hrvatske obrušio na ministra financija Ivana Šukera koji, prema njegovom mišljenju, ima glavnu riječ u Vladi. Šukerova glavna mantra, kaže Ribić, je 'isplaćuj sve ono što ti donosi pobjedu na izborima, a reži javnim i državnim službama'.

'Nažalost, gospođa Kosor u to vjeruje i to podržava. Očekivali smo od nje da će ići u rekonstrukciju Vlade, ali ona nije uslijedila. Prvi koji bi morao otići je Ivan Šuker', naglasio je Ribić.

Glavni motiv uzimanja božićnica i regresa javnim i državnim djelatnicima, uvjeren je on, popunjavanje je rupa u proračunu zbog ukidanja kriznog poreza. Svako drugo objašnjenje, rekao je Ribić, obmana je javnosti.