VLADA USVOJILA PRIJEDLOG

Struja iz obnovljivih izvora po novim tarifama

31.05.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Vlada je danas usvojila prijedlog novog tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora koji bi trebao potaknuti ubrzano ulaganje u takav način proizvodnje struje

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić podsjetio je na obvezu Hrvatske da do 2020. godine 20 posto energije mora biti iz obnovljivih izvora, što znači da u tu svrhu mora investirati ukupno oko 2,5 milijarde eura, odnosno oko 300 milijuna eura godišnje.

Dosad je na tome učinjeno vrlo malo, primjerice u solarnu energiju je u sedam godina uloženo samo milijun eura, a kao glavni razlog Čačić navodi to što su dosadašnji tarifni pravilnici bili vrlo poticajni za investitore, ali se nisu izdavale dozvole niti su se gradili objekti.

Indeksacije su bile rađene po formuli koja je, primjerice, u bioenergetici dovela do porasta poticajnih cijena od 2007. do 2012. za 95,5 posto, kaže Čačić, a to je dovelo do špekulacija, malverzacija i preprodaje dozvola.

Novi tarifni sustav usklađen je s europskim zemljama, tako da je prosječna austrijska poticajna tarifa na donjoj granici hrvatske poticajne tarife.

Osim toga, uvedena je lokalna poticajna tarifa od 15 posto za korištenje domaćih gospodarskih resursa, jer sada imamo nekoliko elektrana na obnovljive izvore u kojima ni kamen temeljac nije iz Hrvatske, istaknuo je Čačić dodavši kako je taj poticaj usklađen s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i europskim standardima.

Lokalna zajednica također dobiva posebna poticajna sredstva, a rok poticanja se produžuje s 12 na 14 godina.

Želi se ojačati i energetska učinkovitost, tako da je u skladu s europskim standardima uveden zahtjev da se mora upotrijebiti 50 posto topline koja se razvije kod proizvodnje struje, što je osobito važno kod proizvodnje na bazi biomase. To poskupljuje investiciju, ali je društvena korist velika, kaže Čačić.

Podsjetio je da se za ulaganja u male solarne elektrane jako skraćuje procedura, dovoljno je poslati zahtjev i u roku dva mjeseca mogu se na krov instalirati solarni paneli od 10 do 30 kilovata.

Time se potiču građani da koriste obnovljive izvore energije i tako ulažu u svoju budućnost, dodaje Čačić koji očekuje da će se prvi efekti ubrzanog ulaganja vidjeti relativno brzo.